Diumenge, 28 d'abril de 2024
Mapa interactiu

El Pallars ja ha rebut més de 4 milions d’euros dels fons europeus Next Generation

Des del 2021, al Jussà s’han distribuït 2,23 milions, mentre que al Sobirà s'han resolt convocatòries per un valor total d'1,95 milions

Pallars Digital Pallars | 29 de juny de 2023 a les 09:17
Al Jussà, la majoria dels ajuts han sigut per a empreses i al Sobirà els màxims beneficiaris són les corporacions locals | TGE
Després de la crisi generada per la pandèmia de la Covid-19 i en el marc del Pla de recuperació per a Europa, l'any 2021 van començar a arribar a Catalunya els fons procedents dels fons europeus Next Generation, una injecció de capital per impulsar la transició ecològica i la transformació digital als municipis. De fet, actualment, la Generalitat ja ha distribuït el 70% dels fons europeus que s'han rebut. 

Al Pallars, des del 2021 ja s'han distribuït un total de 4,18 milions d'euros. Segons dades del Departament d'Economia i Hisenda, 2,23 milions han anat a parar al Jussà després de 19 convocatòries resoltes. Per municipis, Conca de Dalt és el que més s'ha beneficiat dels ajuts, amb més de 555.000 euros, alhora que la seva inversió per cada habitant és la més alta de les dues comarques: 1.301 euros per habitant.

El segueixen la capital comarcal, Tremp, amb més de 541.000 euros, i el segon municipi amb més habitants, la Pobla de Segur, on s'han distribuït prop de 457.000 euros. En l'altra cara de la moneda, Salàs de Pallars Senterada són els que, de moment, s'han beneficiat menys dels fons Next Generation, i no arriben als 2.000 euros en ajuts.
 
Mentrestant, al Pallars Sobirà s'han desplegat un total d'1,95 milions d'euros dels fons europeus en els últims anys. En aquest cas, Sort és el municipi que acumula l'import més alt, més d'1 milió, tot i que el que té més inversió per habitant és Esterri de Cardós, amb 629 euros per cada persona. Després de la capital comarcal, Alt Àneu n'ha obtingut gairebé 124.000 dels Next Generation, i Esterri d'Àneu més de 114.000 euros.

Pel que fa a les entitats beneficiàries d'aquests fons, les dues comarques presenten una diferència notable. Mentre que al Jussà gairebé la meitat dels ajuts -més d'1 milió d'euros- han anat a parar empreses, en el cas del Sobirà els màxims receptors han estat els ajuntaments o el consell comarcal, amb el 61,5% dels fons.
 
Finalment, respecte als òrgans convocants dels ajuts, al Jussà el 34,6% s'han distribuït a través del Ministeri de la Transició Ecològica i el 22,7% mitjançant el Departament de Drets Socials. Per altra banda, al Sobirà, el 72% dels fons han estat atorgats amb convocatòries del Departament d'Acció Climàtica.

Consulta quant ha rebut cada municipi

 
Ara, el Departament d’Economia i Hisenda ha fet públic un mapa interactiu on es pot veure com s’estan distribuint els fons a cada un dels municipis. La informació que apareix al mapa s’actualitzarà periòdicament i permet conèixer la distribució que s’ha fet d’aquests recursos, a través de les convocatòries, a les diferents àrees geogràfiques del territori, ja sigui per vegueries, per comarques o per municipis. En aquest sentit, la consellera d’Economia i Hisenda, Natàlia Mas, ha qualificat la iniciativa del mapa com un "exercici de transparència inèdit i innovador sobre el desplegament i l’arribada d’aquests fons a Catalunya".   

 

Mapa interactiu dels fons next generation. Foto: Generalitat


El mapa conté dades de les convocatòries resoltes i situa al territori els fons captats per ens localsempreses, centres de recerca, centres de formació o altres entitats, ubicats en aquell punt geogràfic concret. No té en compte les licitacions ni les concessions directes de les administracions a altres entitats del sector públic.

L'usuari pot filtrar les dades per diferents tipus d'informació com ara la tipologia de convocatòries, l'any de la resolució de l'atorgament, l'àmbit sectorial al qual fa referència, l'òrgan convocant, la tipologia del beneficiari, l'entitat beneficiària o el territori. D'aquesta manera es pot consultar el total de fons que s'ha rebut en un municipi i la inversió que representa per habitant.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació