Dissabte, 27 d'abril de 2024
Falles

Isil i Alins es tenyeixen de foc amb les tradicionals baixades de falles

València d'Àneu i Alós clouran la temporada fallaire al Pallars el pròxim dissabte

Pallars Digital Isil | 26 de juny de 2023 a les 09:52
Una fallaire llençant la falla a la foguera a Isil | M. Lluvich / ACN
Isil Alins han celebrat aquest passat dissabte les seves tradicionals baixades de falles amb motiu de Sant Joan. Una nit màgica per aquests dos pobles del Pallars Sobirà, i com afirma el president de l'Associació de Fallaires d'Isil, Xavi Ros, també la més esperada de l'any. En aquesta localitat del municipi d'Alt Àneu, la baixada està restringida a una seixantena de fallaires per la dificultat del camí.

Els fallaires han necessitat força física i destresa per completar un recorregut que no està marcat i l'única llum que els ha guiat és la flama de la falla. Després de dos hores de recorregut amb les falles enceses al coll, han arribat al poble on els esperaven les fadrines amb un tall de coca, un traguet de vi i un ram de flors i centenars de persones que volien gaudir de la festa declarada Patrimoni de la Humanitat des dels 2015.
 
Un cop els fallaires han arribat al poble han començat el recorregut pels carrers fins al cementiri, on fan una creu a la porta en memòria dels fallaires que ja no hi són. La festa ha acabat a la falla major, on els fallaires han llançat la falla creant una gran foguera, al voltant de la qual han ballat danses tradicionals.

Per entendre la duresa de la baixada de les falles és bo saber que una falla pesa uns 30 quilos i el desnivell de la baixada és d'uns 1.000 metres sense camí marcat. Els més petits del poble que es volen unir a la festa esperen els fallaires a l'entrada del poble, on se sumen al recorregut pels carrers. Amb la seixantena de falles cremant a la foguera s'han culminat dos mesos de feina que van començar el primer diumenge de maig amb la construcció de les falles.
 

Una multitud ballant al voltant de la falla major d'Alins. Foto: Falles d'Alins


Mentrestant, a Alins, els fallaires baixen, com és habitual, des de dos llocs diferents: el Botanal i l'ermita de Sant Quirc. Una tradició que tenyeix de foc la capital de la Vall Ferrera pels dos costats. Un cop arribats a la plaça del poble, els fallaires encenen la falla major, al voltant de la qual continuen els balls i la festa. La gran novetat d'enguany ha estat la cançó que el grup Strombers ha dedicat a Alins i la seva tradició més ancestral, i que van tocar en directe després de la baixada.
 

Celebració des de temps immemorials

 
Xavi Ros ha recordat que la festa de les falles d'Isil és una de les poques que s'ha celebrat "de manera ininterrompuda des de temps immemorials" i no es té notícia que s'hagin perdut mai. La primera referència escrita sobre les falles d'Isil és de l'any 1902 al diari La Veu de Catalunya. L'any 1991 són declarades Festa Tradicional d'Interès Nacional i l'any 2010, la Generalitat atorga a les falles d'Isil la categoria de Festa Patrimonial d'Interès Nacional.

Els diferents components de la festa la fan d'interès turístic. Des de l'Associació de Fallaires han explicat que és necessari posar totes les eines i esforços pel seu manteniment com fins ara, millorant, si cal, però no desvirtuant mai el sentit final de la festa.

Després de les mítiques baixades d'Isil i Alins, els pobles de València d'Àneu i d'Alós d'Isil seran els encarregats de tancar la temporada fallaire al Pallars el pròxim dissabte 1 de juliol.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació