Dissabte, 27 d'abril de 2024
habitatge

El Govern limitarà els lloguers a Tremp i Sort declarant-los com a zona tensionada

El Departament de Territori inicia els tràmits per aplicar la nova legislació per congelar els preus dels habitatges i controlar els grans tenidors

Victor Rodrigo Tremp | 22 de juny de 2023 a les 10:36
Afectarà 140 municipis del país, on viuen 6,2 milions de persones, el 80% de la població catalana | Josep Lluís Escudero
El Govern ha iniciat el tràmit necessari per declarar les zones tensionades on s'haurà d'aplicar la limitació del preu del lloguer inclosa dins la nova llei d'habitatge estatal, aprovada fa dotze dies al Congrés dels Diputats. Segons el Departament de Territori, afectarà 140 municipis del país, on viuen 6,2 milions de persones, el 80% de la població catalana, i entre els quals hi ha les dos capitals pallareses, Tremp i Sort. Tots aquests municipis són aquells que tenen una oferta insuficient d'habitatge assequible i compleixen els requisits de la legislació per aplicar-hi mesures per limitar els preus de lloguer.

El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) publica aquest dijous l'anunci per iniciar els tràmits per declarar com a àrea tensionada tots aquests municipis. És el primer pas, el de presentar aquesta memòria amb la llista de localitats i els criteris emprats segons la legislació, i ara s'obre un període d'informació pública de 20 dies perquè administracions, entitats i particulars puguin presentar al·legacions. Un cop finalitzat, es respondran les al·legacions rebudes i la resolució final es notificarà al Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, que serà finalment qui les aprovarà i donarà el vistiplau a la llista.

Ester Capella, en declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha assegurat que es complirà tot aquest procés tot i les eleccions del 23 de juliol. Assegura que encara que hi hagi comicis, des del Govern confien en el fet que "el Consell de Ministres en funcionis faci la seva feina". "El Departament prioritza l'aplicació de la legislació en el moment que va entrar en vigor", ha assegurat la consellera. Un dels principals esculls es pot produir arran de les eleccions del 23-J. El Partit Popular ja havia anunciat que no aplicarà aquesta llei en els seus territoris regionals a l'Estat i podria fer el mateix en el govern espanyol.

El Govern havia identificat 163 municipis de manera inicial, però amb la llei a la mà, només pot aplicar-hi la declaració de zona per congelar els lloguers en 140 d'aquests. Han de seguir aquests dos criteris:
  • Que la càrrega mitjana del cost del lloguer o de la hipoteca al pressupost personal o de la unitat de convivència, més les despeses i subministraments bàsics, superi el 30 % dels ingressos mitjans o de la renda mitjana de les llars.
  • O que el preu de lloguer o compra de l'habitatge hagi experimentat els cinc anys anteriors a la declaració com a àrea de mercat d'habitatge tensionat, un percentatge de creixement acumulat d’almenys tres punts percentuals superior al percentatge de creixement acumulat de l'índex de preus de consum de la comunitat autònoma corresponent.

Què significa que el teu municipi estigui dins d'aquesta zona tensionada?

La nova llei aplica aquest principi, a grans trets: el lloguer dels nous contractes no podrà superar el preu del darrer contracte vigent els últims cinc anys, un cop aplicat l’IPC. I, a més, quan es tracti d’un gran tenidor, el lloguer no podrà ser superior a l’Índex de referència del preu de lloguer. Per agilitzar la declaració de les àrees tenses i començar a aplicar-ne les mesures al més aviat possible, Territori afirma que el document que avui es tramita inclou la definició de caràcter general de gran tenidor.

Com ho fa? El defineix com la persona física o jurídica propietària de més de deu immobles urbans d’ús residencial o una superfície construïda de més de 1.500 metres quadrats d’ús residencial, excloent garatges i trasters. Així ho recull la nova legislació. No obstant això, la normativa dona la possibilitat d'acotar-ho fins a titulars de cinc o més habitatges. 

La llista dels 140 municipis que es declararan zona tensionada pel lloguer

Territori ha publicat aquest dijous el llistat complet dels 140 municipis de tot el país que vol declarar com a zona tensionada per limitar els preus del lloguer, en aplicació de la nova legislació estatal.

La llista dels 140 municipis que es vol declarar zona tensionada by edicio naciodigital on Scribd



Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació