Dissabte, 27 d'abril de 2024

Així seran els plens d'investidura als ajuntaments del Pallars

La mesa d'edat farà els tràmits de caràcter més administratiu i gestionarà tant la presa de possessió dels nous regidors com la votació del nou alcalde

Lluís Girona Pallars | 16 de juny de 2023 a les 11:52
Imatge del ple de constitució de l'Ajuntament de Tremp, l'any 2019 | Jordi Ubach
Després de les eleccions del 28-M i de les corresponents dues setmanes per abordar possibles pactes, aquest dissabte arriba el moment de les investidures. Els nous plenaris dels ajuntaments es constituiran i posteriorment es farà l'elecció de l'alcalde o alcaldessa, que pot ser elegit per majoria absoluta o bé per exercir com la llista més votada. Repassem a continuació com seran aquests plens d'investidures.
 

A quina hora són els plens d'investidura?

Si no hi ha cap problema logístic, totes les sessions haurien d'arrancar al voltant de les 12 hores del migdia. Barcelona és l'única excepció, ja que el ple constitutiu començarà a les 17 hores i compta, al final de l'acte, amb una rebuda del president de la Generalitat a Palau al consistori municipal i l'alcalde elegit, el seu nou veí a la plaça Sant Jaume.
 

Quin és el paper de la mesa d'edat?

L'inici de l'acte implica la constitució de la mesa d'edat, que la formen el regidor de menys edat i el de més edat, a més del secretari de l'Ajuntament. Aquestes tres persones exerceixen un tràmit purament burocràtic: comproven les credencials i acreditacions dels i les electes, i un cop verificades, declaren constituït el nou ple i el president de la mesa -el de més edat- fa un parlament.
 

Els regidors juren o prometen el càrrec

Si tot està en ordre, cosa que sol passar, dona principi la presa de possessió del càrrec de tots els regidors que conformen el plenari pel mandat de 2023 a 2027. Els electes poden triar la fórmula del jurament o de la promesa per recollir l'acta. Tots ells rebran, per part del president de la mesa d'edat, la banda que els distingeix com a membres de l'ajuntament. Mentrestant, el secretari fa la lectura dels noms i cognoms dels electes.


 

Moment definitiu: la votació de l'alcalde

Un cop constituït el nou plenari, amb la presa de l'acta de regidors, és el moment determinant del dia: triar el nou alcalde o alcaldessa. El primer pas és que la mesa d'edat pregunti als diferents caps de llista si mantenen o retiren la seva candidatura. Tots els representants tindran un torn de paraula per aclarir el seu posicionament, també si hi ha un escenari de majoria absoluta.

Un cop tot això quedi tancat, es procedirà a la votació per elegir alcalde, que serà secreta. El secretari de l'ajuntament crida un per un els regidors en ordre alfabètic i introdueixen el seu vot en una urna. Un candidat necessita majoria absoluta per ser investit; si no, la llei determina que serà batlle qui hagi estat la llista més votada el 28-M.


Finalitzada la votació, la mesa d'edat farà l'escrutini de les paperetes, el secretari comunicarà el resultat de la votació i el president de la mesa d’edat anunciarà qui serà l’alcalde o alcaldessa, que haurà de tornar a fer un jurament o una promesa del càrrec. A continuació, l’alcalde rebrà la medalla i la vara tradicionals. La sessió es tancarà amb el parlament del nou alcalde o alcaldessa i, per acabar, sonarà l'himne de Catalunya.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació