Diumenge, 28 d'abril de 2024
economia solidària

El «FESSrural» aterra a Sort per donar veu a les iniciatives transformadores del Pirineu

La sobirania alimentària i el fer comú seran els eixos temàtics per al debat del festival, que tindrà lloc aquest dissabte

Pallars Digital Sort | 14 de juny de 2023 a les 11:02
Imatge de l'edició anterior del festival | Xarxa d'Economia Solidària
Sort acollirà aquest dissabte 17 de juny la 4a edició del Festival de l’Economia Social i Solidària Rural (FESSrural). Es tracta d'un esdeveniment que reunirà i mostrarà les iniciatives transformadores de l'Alt Pirineu i Aran, així com de tot l'ecosistema d'economia solidària rural a Catalunya.

Com cada any, la diada comptarà amb un mercat de projectes ecosocials amb una quarantena de parades que engloben projectes ecològics o sostenibles, de proximitat, iniciatives col·lectives, socials o transformadores. S’hi podran trobar productes artesans, agroalimentaris, tèxtils, artístics i culturals, a més de projectes dedicats als serveis com la connectivitat, les finances ètiques o l’impuls del cooperativisme. No hi faltaran algunes parades de menjar i beure on prendre alguna cosa durant el festival
 
Com a punt de trobada de l’economia solidària rural, el festival també és un moment important per al debat i la reflexió sobre les amenaces i estratègies que les economies transformadores han d’afrontar als territoris rurals. A l’Alt Pirineu i Aran s’ha decidit centrar el debat en dos aspectes clau per a la transformació del territori: el fer comú i la sobirania alimentària.

El fer comú com a eina rellevant en la història social de les valls pirinenques ja va ser protagonista d’una jornada prèvia que va tenir lloc el dissabte 10 de juny a Arrós de Cardós. Durant el matí, i en col·laboració amb el projecte Boscos de Muntanya, es va realitzar una jornada de treball al bosc. Al vespre, a la taula Lo comunal al Pallars Sobirà: vivències del passat, present i futur, es va recollir el testimoni de persones que són memòria viva de les pràctiques comunals que en el passat i en el present han estat o estan actives al Pallars.

La sobirania alimentària és l’altre eix temàtic, triat per l’especial rellevància i moment crític del sector agroalimentari a la muntanya. Se’n parlarà amb productores, consumidores i administració el dia 17 al matí a la taula Com construïm sobirania alimentària a la muntanya?. A la tarda, un grup de ramaderes explicaran les problemàtiques específiques de la ramaderia a la muntanya, agreujades pels últims canvis legislatius.
 

Més enllà del debat: cultura, lleure i activitats per a infants

 
Durant tota la jornada del 17 de juny hi haurà una interessant oferta d’activitats culturals i d’altres específiques per a la canalla, totes vingudes del propi territori. Al matí l’espai infantil de descobriment a càrrec de Baraka, el taller de llavors de varietats de l’Alt Pirineu amb Eixarcolant i Esboïga, i un taller de danses folk del Pirineu dinamitzat per Pallars en Folk. Al migdia el concert del grup de folk-jazz Sorguen, seguit de l’animació de Ruralist Sound Selektors.

A la tarda hi haurà un contacontes amb mirada feminista i LGTBIQ+ a càrrec de Cel i l’espai infantil amb jocs de fusta amb Amaia. També a la tarda es presentarà el projecte de dinamització cultural La Traça Cultural, seguit de l’animació i cabaret pagès de la pallaresa Esperanceta de Casa Gassia. Tancarà la programació el concert de l’Arnau Obiols. A més, la jornada coincideix amb les tradicionals falles de la vila, i a partir del vespre les visitants del FESSrural també podran gaudir de les falles i del concert que oferiran Fallaires de Sort.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació