Dissabte, 20 d'abril de 2024
Sequera

​Les pluges fan créixer les reserves d'aigua al Pallars, però aquestes són lluny dels nivells de l'any passat

El pantà de Sant Antoni supera el 68% de capacitat, mentre que en les mateixes dates del 2022 estava al 90,5%

Tomàs Garcia Espot Pallars | 9 de juny de 2023 a les 09:56
Imatge del pantà de Sant Antoni, el passat dissabte | Marc Sucarrats
Les pluges, ara sí, es comencen a notar als embassaments del Pallars. Ara bé, la irregularitat de les precipitacions –i el fet de venir d'una sequera tan prolongada- provoca que l'augment sigui encara molt lent. En el cas del pantà de Sant Antoni, aquest dijous 8 de juny es trobava al 68,73% de la seva capacitat total (155,8 hm³), segons dades de l'Agència Catalana de l'Aigua i de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

 
Tanmateix, si comparem la situació amb la de les mateixes dates del 2022, la diferència és abismal, i desoladora. Al juny de l'any passat, l'embassament de Talarn acumulava 205,1 hm³, és a dir, el 90,45% de la seva capacitat. Aleshores, i malgrat la forta onada de calor, el desglaç va contribuir que el pantà s'omplís de manera significativa. Un fet que, enguany, les poques nevades, el desgel prematur i la sequera persistent han fet impossible.
 
No obstant això, l'evolució de les darreres setmanes és positiva. Tot i fer-ho lentament, el pantà es va omplint gràcies a les pluges. En només 10 dies (del 30 de maig al 8 de juny), l'embassament ha crescut més d'un 2%, passant de 150,5 a 155,8 hm³. Unes xifres a priori poc vistoses, però tenint en compte la situació dels últims mesos, almenys donen certa esperança.

D'altra banda, el panorama respecte a fa un mes també convida a un cert optimisme. Segons dades de la CHE, les reserves del pantà estaven al 65,2%, prop de 8 hm³ menys que 30 dies després. Si bé les pluges estan actuant, la comparativa amb anys anteriors mostra la crua realitat de la sequera persistent dels últims mesos: el volum mitjà dels darrers cinc anys ha sigut de 202 hm³, el 89,1% de les reserves. El 2023, doncs, és d'una excepcionalitat total. 
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació