Divendres, 19 d'abril de 2024
selectivitat

Comença la selectivitat: 83 alumnes pallaresos s'examinen a Tremp

A tot Catalunya són 42.000 els inscrits que es presenten des d'aquest dimecres fins al divendres a les Proves d'Accés a la Universitat

Martí Oliver / Tomàs Garcia Tremp | 7 de juny de 2023 a les 08:03
Alumnes pallaresos a punt de començar el primer examen de les PAU, aquest dimecres a Tremp | TGE
Som a la segona setmana de juny i, com és habitual, també som en setmana de selectivitat. Des d'aquest dimecres 7 de juny i fins aquest divendres 9 de juny, 83 alumnes del Pallars realitzaran les PAU a l'Institut de Tremp. És el quart any consecutiu que la capital del Jussà serà la seu de les proves, després que el 2020 la pandèmia forcés a fer aquests exàmens el més a prop de casa possible.

Tanmateix, des de llavors l'excepcionalitat s'ha convertit en norma. I, tot i que l'any 2022 les proves estiguessin a punt de marxar de la ciutat, la selectivitat s'ha consolidat a Tremp. Un fet que molts alumnes i pares pallaresos agraeixen, ja que els suposa un gran estalvi en termes de mobilitat, i evita que s'hagin de desplaçar molts quilòmetres per fer les PAU a ciutats com Lleida.
 
Per instituts, el de Tremp és que el novament té més alumnes matriculats, en total 33. El segueix l'Hug Roger III de Sort, amb 31, tot i que un d'ells, el fins ara concursant d'EufòriaTomàs Guzmán, realitzarà les PAU a Barcelona. Finalment, 19 alumnes de l'Institut de la Pobla de Segur també faran els exàmens a Tremp durant aquests tres dies.
 
A tot Catalunya, hi ha 41.877 alumnes matriculats a les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) es juguen aconseguir una plaça al sistema universitari. En concret, aquests tres dies està en joc un 40% de la nota, que complementa el 60% restant de la puntuació, provinent dels dos anys del batxillerat. L'estratègia per prioritzar el català, l'estabilitat en el format són les principals novetats d'aquest 2023 que es fan amb el format prepandèmic de tres dies i superen el rècord d'inscrits de l'any passat. Les PAU també continuen amb el model d'exàmens de retenció memorística a l'aguait de la transició cap a un model competencial de cara als pròxims cursos, pendents del que marquin les eleccions espanyoles. 



L'any passat el 97% dels alumnes va triar fer les PAU amb els enunciats en català. Tot i això, una de les incògnites de la selectivitat era saber si el Govern mantindria les mesures per protegir el català o impulsaria una nova estratègia. En aquest sentit, el Departament d'Universitats ha descartat les proves pilot fetes –que involucrava escanejar un codi QR– per les complicacions tècniques i ha optat per mantenir el sistema estrenat el 2022 per fer front a la nul·litat del TSJC respecte a les instruccions de repartiment del 2021. En la prova inicial del primer dia es facilitarà un formulari per escollir la llengua amb què l'alumne vol que se li reparteixin totes les proves, excepte en les matèries específiques de llengua. 
 

Formulari per escollir la llengua dels enunciats de les PAU by Naciodigital on Scribd

Quan comença la selectivitat?

Les Proves d'Accés a la Universitat es fan en l'habitual segona setmana de juny en el format prepandèmic de tres dies. En concret són el dimecres 7 de juny, el dijous vuit de juny i el divendres 9 de juny. El primer examen serà aquest dimecres 7 de juny a les 9 del matí i s'allarguen fins al divendres 9 de juny a les 16:30. Els resultats de les PAU es podran consultar a partir del dijous 22 de juny.  


Dimecres 7 de juny


9 h-10.30 h: Llengua castellana i literatura
12 h-13.30 h: Llengua estrangera
15 h-16.30 h: Anàlisi musical / Cultura audiovisual / Ciències de la terra i de medi ambient / Física / Geografia

Dijous 8 de juny


9 h-10.30 h: Història
12 h-13.30 h: Dibuix artístic / Llatí / Matemàtiques 
15 h-16.30 h: Dibuix Tècnic / Història de l'art / Literatura castellana / Química / Història de la filosofia

Divendres 9 de juny


9 h-10.30 h: Llengua catalana i literatura
12 h-13.30 h: Electrotècnica / Grec / Fonaments de les arts / Matemàtiques aplicades a les ciències socials
15 h-16.30 h: Biologia / Disseny/ Economia de l'empresa / Literatura catalana

Com funcionen les PAU? 

Es divideixen en dues fases: la fase general -obligatòria i que consta d'un total de cinc exàmens- i la fase específica -voluntària i que serveix per pujar nota-. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua catalana i literatura, Llengua castellana i literatura, Llengua estrangera i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d'opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques aplicades a les ciències socials. En la fase específica els estudiants es poden examinar de fins a tres assignatures, però només es comptabilitzen els dos millors resultats.

On es farà la selectivitat?

Els alumnes faran les proves dividits en 211 tribunals, quatre més que l'any passat. Els tribunals es distribueixen en 33 ciutats principalment entre els campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV).

Fins quan dura la nota?

La validesa de la qualificació varia entre la fase general i la fase específica. En el cas de la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen al cap de dos anys.

És obligatori presentar-se als exàmens? 

Cal diferenciar entre si són exàmens de fase general o de fase específica. Només és obligatori presentar-se a la fase general, on els resultats determinen el resultat de la prova d’accés, requisit necessari per accedir a la universitat, i per tant és obligatori realitzar tots els exàmens de les matèries comunes. Totes les proves tenen una durada de 90 minuts, amb un descans mínim de mitja hora entre proves. Els alumnes que presentin necessitats específiques de suport educatiu (com ara el TDAH o altres trastorns d'aprenentatge), amb una discapacitat de més d'un 33% o dislèxia tindran 30 minuts més per fer els exàmens. En els casos de dislèxia també es redueix la penalització per les faltes d'ortografia.

Quan es pot fer la preinscripció universitària?

Des d'aquest dimarts 6 de juny ja es pot fer la preinscripció universitària que estarà obert fins al divendres 30 de juny. La preinscripció s'ha de fer a través del Portal d'Accés a la Universitat amb la documentació corresponent. Els resultats de la primera assignació de places als graus universitaris es faran el dimecres 12 de juliol


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació