17 d'abril de 2024
incendis

Els Agents Rurals fan una crida a què els pagesos llaurin els camps que no preveuen segar per prevenir incendis

El Pallars es reforçarà amb un helicòpter bombarder i un de rescat a les bases de Tremp i Tírvia

Pallars Digital Pallars | 2 de juny de 2023 a les 14:56
Pagesos i ADF coordinats durant un incendi | Josep Guirart
Els Agents Rurals han fet una crida als pagesos per tal que llaurin els camps de cereal d'hivern que no preveuen segar perquè a causa de la sequera no tindran producció. Així ho ha comentat el cap del cos a Lleida, Llorens Ricou, que creu que com a mínim, si es llauren, els camps podran fer de "tallafocs".

Ricou també ha alertat que malgrat el juny es preveu "relativament plujós", no es pot abaixar la guàrdia perquè amb temperatures "desmarxades" hi pot haver problemes de focs. La Regió d'Emergències Lleida s'ha reforçat amb nou equips de Prevenció Activa Forestal i 48 ajudants d'Ofici Forestal davant una campanya que comença amb risc a al sud del Montsec, el Segrià i les Garrigues.
 
La campanya de la sega ja ha començat en diversos punts de les comarques de Ponent però enguany no s'està segant gaire perquè al secà, molts cultius no han produït per falta d'aigua. A més a més, segons Ricou, allà on se segui, com que hi ha poca producció, les màquines podran córrer més del compte i això és un risc perquè poden topar amb més facilitat amb alguna pedra i provocar un foc.

El cap de la Regió d'Emergències Lleida, Jordi Solà, ha avisat que enguany, si no plou hi haurà una campanya forestal complicada. A més a més, està en dubte que els hidroavions que recarreguen aigua als embassaments per apagar incendis ho puguin fer amb plenes garanties en funció del nivell en què es trobin i si hi ha suficient làmina d'aigua per tal que puguin fer l'operació amb seguretat. Els helicòpters bombarders no tindrien aquest problema, però els avions sí que haurien d'anar a fer més tomb per poder agafar aigua en punts segur.
 
Actualment i a causa de la sequera acumulada, segons Solà, les zones de la demarcació de Lleida on hi ha més risc d'incendi són al sud del Montsec d'Ares, a la Noguera, i a les parts sud del Segrià i les Garrigues. Fins al 22 de maig, els Bombers han gestionat 389 serveis d'incendis de vegetació urbana, agrícola i forestal a la demarcació de Lleida. D'aquest total, 204 han estat de vegetació agrícola, 100 de forestal i 85 d'urbana. Les dades generals de la regió durant el 2022 van ser de 761 serveis i de 714 serveis al 2021.

A banda del reforç amb personal, la Regió d'Emergències Lleida es reforçarà amb mitjans aeris, incorporant dos helicòpters bombarders, amb base a Tremp i Balaguer; 1 helicòpter de coordinació i comandament, amb base a Lleida; 2 helicòpters de rescat, amb base a Tírvia i La Seu d'Urgell i 1 avió de vigilància i atac, amb base a Alguaire. En total, per afrontar la Campanya Forestal a Catalunya, els Bombers tenen 35 mitjans aeris.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació