Divendres, 19 d'abril de 2024

Rècord de candidatures: quatre municipis pallaresos mai havien tingut tantes llistes

El cas més destacat és Tremp, on concorreran set llistes per primera vegada en la història de la ciutat i de les dos comarques

Roger Tugas / Tomàs Garcia Pallars | 16 de maig de 2023 a les 11:33
A nombrosos municipis de Catalunya, els votants tindran més paperetes que mai on triar aquest 28 de maig | Sofia Cabanes
Els partits han tancat 3.561 candidatures per a les eleccions municipals a Catalunya. No és l'any en què n'hi haurà hagut més, ja que el 2011 en van ser 3.731 i fins i tot el 2007 i el 2015 se'n van registrar més que ara. Tot i això, 81 municipis no havien tingut mai tantes llistes on triar com les que es trobaran els seus veïns aquest 28 de maig. El següent mapa permet consultar quina ha estat la convocatòria electoral més concorreguda a nivell de partits a cada municipi i, en el cas que el rècord sigui compartit, entre quins anys.

Quines han estat les eleccions amb més candidatures, a cada municipi?


Clicant, passant el cursor per damunt d'un municipi o buscant-lo al cercador, en pots consultar tots els detalls i les llistes registrades aquest 2023


Enguany, quatre municipis pallaresos baten rècords en aquest sentit. El més destacat és la capital del Jussà, Tremp, on concorreran set llistes per primera vegada. A les dels partits amb representació (Compromís, ERC i Junts per Tremp), s'afegeixen les candidatures d'Ara Tremp, Sumem per Tremp, el Partit Popular i Vox.

Per la seva banda, a Llimiana hi haurà cinc candidatures a triar, mentre que fins ara el màxim era de quatre. Les tres llistes que es van presentar el 2019 (Junts, ERC i Compromís) competiran el pròxim 28 de maig amb Ara Llimiana i el Front Nacional de Catalunya. 

 
El tercer municipi en superar el seu llindar és la Torre de Capdella, on per primer cop hi haurà quatre llistes. A banda d'ERC i Junts, les grans novetats d'enguany són, per una banda, Compromís, que torna a presentar-se després de vuit anys d'absència, i per l'altra la llista independent Som Vall Fosca.

Finalment, Salàs de Pallars també arriba al seu màxim històric amb tres candidatures. Durant 44 anys, doncs, només un partit podia assolir la majoria absoluta en aquest municipi. Un fenomen que podria trencar-se en cas que Compromís, ERC i Amunt Salàs (CUP) obtinguessin representació, i obriria la porta a un pacte entre les formacions.
 
Entre els municipis que trobaran més paperetes electorals que mai aquest 28 de maig, hi ha ciutats importants, com l'Hospitalet de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet i Sant Adrià de Besòs, al Barcelonès; Sant Cugat del Vallès, Rubí, Cerdanyola del Vallès i Barberà del Vallès, al Vallès Occidental; Sant Boi de Llobregat, Castelldefels, Esplugues de Llobregat, Sant Feliu de Llobregat i Sant Joan Despí, al Baix Llobregat; Granollers (Vallès Oriental), Blanes (Selva) i Vilafranca del Penedès (Alt Penedès). Igualment, però, Savallà del Comtat i Senan, a la Conca de Barberà, tenen prop de 50 habitants cadascun i, per primer cop, s'hi confrontaran tres candidatures en unes municipals.

Aquestes dades s'han pogut extreure gràcies a Nació Polis, la major base de dades històrica de les eleccions municipals a Catalunya. En ella, s'hi poden trobar gràfics, mapes i taules interactives amb tota la informació d'aquests comicis, municipi a municipi i partit a partit. Igualment, també s'hi poden consultar totes les candidatures electorals, amb els noms dels seus integrants, registrades per a la convocatòria del 28 de maig.
 
 


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació