Dijous, 25 d'abril de 2024
patrimoni

El Consell del Sobirà impulsa unes jornades per donar a conèixer la indústria tradicional de la comarca

S'han programat diverses visites a equipaments culturals i conferències sobre el patrimoni de la comarca

Pallars Digital Pallars Sobirà | 11 d'abril de 2023 a les 11:47
La serradora d'Àreu, una de les mostres d'indústria tradicional del Pallars Sobirà | MNACTEC
El Consell Comarcal del Pallars Sobirà ha organitzat unes jornades per apropar a la ciutadania la indústria tradicional de la comarca. Es tracta del segon any consecutiu que l'ens comarcal programa una sèrie d'activitats per donar a conèixer el patrimoni de la zona. En l'edició anterior, les jornades de dinamització es van proposar divulgar la presència del romànic al Pallars Sobirà.

Enguany, entre el 12 i el 14 d'abril, la iniciativa girarà entorn d'aquelles formes d'indústria que durant dècades van donar vida a l'economia tradicional de la comarca. Aquest dimecres, el Museu de la Sal de Gerri acollirà la presentació de les jornades, que anirà seguida d'una visita al Reial Alfolí, i durant anys lloc d'emmagatzematge de la sal produïda als salins.

Dijous, l'acció es traslladarà fins a la seu del consell comarcal, a Sort, on es durà a terme una conferència a càrrec del Jaume Perarnau, director del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya. Posteriorment, hi haurà una taula rodona sobre els reptes i oportunitats del patrimoni industrial del Pallars Sobirà. L'acte comptarà amb la directora del Museu de la Sal, Aroa Yagüe, l'arquitecte Josep Coll, l'arqueòleg Òscar Augé i la directora del Museu Hidroelèctric de Capdella, Eva Perisé

Finalment, el divendres es farà una visita a la ferreria d'Alins i a la col·lecció de peces de ferro de Xavier Llor. Més tard, també es visitarà l'Ecomuseu Casa Sintet, al mateix poble, així com a serradora d'Àreu. Les jornades Apropa't al patrimoni industrial tradicional del Pallars Sobirà es clouran amb un passeig per Ainet de Besan, on Josep Coll conduirà una presentació sobre la conservació del patrimoni industrial del Pirineu.

En declaracions a Pallars Digital, la consellera comarcal Laura Tristan explica que esperen tenir tant o més èxit que en l'edició passada, en la qual "va venir molta gent", assegura. L'objectiu del programa Apropa't, exposa, és divulgar "les joies que aquí ningú coneix". "Si la gent que vivim aquí ens ho estimem, ho podem donar a conèixer", declara.

A banda del públic en general, la consellera també apunta que la iniciativa està dirigida als alumnes d'escoles i instituts del Pallars Sobirà, que ja van poder gaudir de les visites de l'edició passada, dedicada al romànic. A més, també està previst continuar oferint visites a les persones vinculades al sector de l'hoteleria.

Les visites, per a les quals hi ha places limitades, seran totes presencials. Per conèixer tota la informació sobre les activitats i les reserves (gratuïtes), podeu trucar al telèfon 973 626 436 o escriure al correu reserves@ecomuseu.com.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació