Divendres, 19 d'abril de 2024
covid-19

Denuncien que la residència de Tremp va fer la Castanyada amb usuaris barrejats i sense mascareta 20 dies abans del brot

Dues treballadores han presentat querelles al jutjat contra la directora i el Patronat de la Fundació Fiella per permetre la festa incomplint mesures anticovid

Pallars Digital Tremp | 5 d'abril de 2023 a les 08:42
Usuaris de diverses plantes de la residència durant la festa, barrejats i sense mascareta | Cedida
La residència Fundació Fiella de Tremp va celebrar la Festa de la Castanyada 20 dies abans del brot de Covid-19 detectat el 19 de novembre de 2020, i que va acabar amb la mort de 64 dels seus 142 residents. Així ho denuncien dues treballadores del centre, que han presentat dues querelles al jutjat de Tremp per un suposat delicte contra la seguretat en el treball.

El motiu és que consideren que la llavors directora de la residència i el Patronat Fundació Fiella van posar en risc els treballadors -a més dels residents- permetent aquesta festa i incomplint les mesures sanitàries. En les querelles s'hi aporten imatges de la festa, on es veuen residents de diverses plantes barrejats, sense mascareta i sense respectar les distàncies.

La festa es va fer el 30 d'octubre de 2020, durant la segona onada de la pandèmia, quan les mesures anticovid de la Generalitat impedien trobar-se en grups de més de 6 persones i obligaven a dur mascareta, entre d'altres. El 25 d'octubre de 2020, cal recordar també, el govern espanyol havia aprovat el segon estat d'alarma.

A les querelles presentades per les dues treballadores s'hi incorpora informació, plànols i fotografies per il·lustrar que per la castanyada del 2020 es van barrejar usuaris a la sala del parquet, on es va celebrar la festa i es van estar elaborant panellets. S'hi veuen usuaris de la planta d'homes (planta baixa), la planta 0 (edifici nou), la planta 1 i la planta 2, tots junts i en alguns moments sense mascareta.

Tot i que de moment les querelles presentades al jutjat de Tremp que investiga el cas són dues, no se'n descarta que n'arribin més.

"La festa podria haver estat la causa de l'inici del brot"


Segons recullen les querelles, a les quals ha tingut accés l'ACN, la celebració de la festa de la castanyada del 2020, que es va fer sense respectar les mesures sanitàries, "podria haver estat la causa principal de l'inici del brot de covid a la residència".

Les denunciants consideren que la llavors directora de la residència, amb el beneplàcit dels membres del Patronat, va fer una "mala gestió" pel que fa a la implementació de mesures i precaucions anticovid, com ara que no es prenia la temperatura als treballadors.

Jornades de més de 70 hores setmanals


En les querelles també es denuncia que, tant abans com durant la pandèmia, es treballava de manera "precària" i en condicions que incomplien les mesures de prevenció de riscos laborals. Per exemple, recullen les querelles, la jornada laboral era de més de 70 hores a la setmana, incloent-hi caps de setmana sense descans, un horari "extenuant" i més tenint en compte l'edat avançada d'algunes de les treballadores.

Dues causes obertes, pendents de les declaracions de les investigades


​Ja fa més d'un any, el 31 de març de 2022, van començar les declaracions en fase d'instrucció. La jutgessa, però, encara no ha citat a declarar les dues investigades, la llavors directora de la residència, R.N., i la considerada responsable d'Higiene Sanitària. Hi ha dues causes obertes contra elles, una per homicidi imprudent i tracte degradant -per la mort dels 64 residents- i una altra per un delicte contra la seguretat en el treball.

Mentrestant, la causa oberta al jutjat trempolí s'ha prorrogat durant sis mesos. Així ho va decidir durant el passat febrer la jutgessa substituta, que va declarar la causa complexa i va perllongar-la fins l'agost. D'altra banda, la demora també es deuria a un relleu dels magistrats.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació