Dimecres, 24 d'abril de 2024
fires

​Tremp divulgarà els «superpoders» del corder durant la Fira Pallars Terra de Corder

El Pallars Jussà compta amb 32.100 ovelles reproductores i és la comarca amb més caps de bestiar d'oví

Pallars Digital Sant Salvador de Toralla | 4 d'abril de 2023 a les 08:18
Cardona i Puigarnau mostren el cartell de la fira d'enguany | M. Lluvich / ACN
El Pallars Jussà és la comarca amb més caps de bestiar d'oví de tot Catalunya amb un total de 32.100 ovelles reproductores i 48 explotacions. Amb l'objectiu d'ajudar aquest col·lectiu donant a conèixer la seva feina, les qualitats de la carn de corder i tots els seus derivats, l'Ajuntament de Tremp celebrarà la Fira Pallars Terra de Corder els propers 6 i 7 de maig.

L'eix central del certamen serà el mercat firal, on prendrà un especial protagonisme la girella i el formatge d'ovella del Pirineu. Per revaloritzar la carn de corder s'ha fet un full en format còmic on s'expliquen els "superpoders" del corder. Per exemple, ajuda a prevenir incendis, millora la capacitat del terreny de fixar CO2, ajuda a mantenir l'economia local i és un element de proximitat i d'alt valor nutricional.

Des de l'any 2015, l'Ajuntament de Tremp a través del programa Al teu gust, aliments del Pallars desenvolupa un projecte de preservació, revalorització i dinamització de la ramaderia d'oví i d'altres vinculats a corder. Una mostra més del suport al sector oví de la comarca ha estat el lloc escollit per fer la presentació de la fira; a tocar de l'ermita de Sant Salvador de Toralla, al municipi de Conca de Dalt, on Gerard Cardona, ramader i president de l'Associació Pallaresa de Ramaders d'Oví (Aprovi), acostuma a pasturar el seu ramat.
 

Full de còmic que ha dissenyat l'Ajuntament de Tremp per difondre la fira. Foto: M. Lluvich / ACN


Cardona ha destacat de la celebració de la Fira Pallars Terra de Corder perquè considera que ajuda a enfortir el sector ramader de la comarca i a convertir-se en un punt de trobada pels productors de corder. Cardona ha destacat també el paper de la ramaderia en millorar la capacitat del terreny de fixar CO2, evitar incendis, mantenir l'economia local i fixar població.

La festa vol reivindicar el paper rellevant que té la ramaderia de l'oví al Pallars, tant des del punt de vista econòmic, com social i cultural. El cartell que s'ha presentat vol transmetre el missatge d'una manera divertida i moderna amb un "supercorder", un personatge que ha d'ajudar a divulgar els diferents rols que tenen l'ovella, el corder i els ramats en la pervivència de la vida rural.

El regidor de Fires de l'Ajuntament de Tremp, Josep Maria Puigarnau, ha destacat que "el corder és un dels productes estrella de la comarca" i que se li ha de donar visibilitat amb diferents accions. La fira girarà entorn el corder, però servirà també per donar a conèixer tots els productors del Pallars i els productes que elaboren. L'acte central de la celebració tindrà lloc el diumenge dia 7 amb un dinar on el plat principal serà la carn de corder i on s'espera la participació de més de 800 persones.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació