Diumenge, 28 d'abril de 2024
patrimoni

El nou Espai Raier de la Pobla obre les portes per divulgar la tradició dels raiers

La inauguració del nou espai, situat a l'hangar de l'estació de tren, s'ha fet coincidir amb la commemoració del cinquè aniversari del Geoparc Orígens

Pallars Digital La Pobla de Segur | 3 d'abril de 2023 a les 09:16
L'exposició permanent del nou Espai Raier s'ha inaugurat aquest diumenge | Geoparc Orígens
Aquest diumenge s'ha inaugurat a la Pobla de Segur el nou Espai Raier, que compta amb una exposició permanent dedicada al transport fluvial de la fusta. El nou equipament, que està situat a l'hangar de l'estació de tren de la Pobla, al costat de l'Oficina de Turisme, facilitarà la divulgació de la tradició i cultura dels raiers, declarats el desembre passat Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la Unesco.

L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència del president de l’Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, Miquel Gordó; de la presidenta del Geoparc Orígens, Maria Pilar Cases; de l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró; i del director dels serveis territorials del Departament de Cultura a Lleida, Albert Turull. També s'ha comptat amb la presència destacada de l’Associació de Raiers de Nargó, ja que, juntament amb l’associació poblatana, són les dues úniques entitats que preserven aquesta tradició a Catalunya. 

L'obertura al públic del nou Espai Raier ha coincidit amb la celebració del cinquè aniversari del reconeixement del Geoparc Orígens. L’acte ha volgut fer èmfasi i donar visibilitat a dos dels reconeixements de la Unesco que ostenta aquest territori. D’una banda, la designació com a Geoparc mundial, i de l’altra, la declaració de l'antic ofici de raier com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat. 

El nou Espai Raier s'ubica en un punt estratègic per donar-lo a conèixer, com és l'hangar de l'estació de tren, en el qual fan parada els passatgers de la línia Lleida-la Pobla o també els del Tren dels Llacs. "Tindran molt fàcil l'accés a la història i a la cultura dels raiers, que defineix el nostre poble", ha explicat la vicepresidenta de l'Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Marta Oliva. "L'emplaçament actual ens posa molt fàcil apropar a Catalunya la història i festa d'un antic ofici que recuperem cada any", ha celebrat. 

D'entrada, l'associació vol oferir visites guiades cada cap de setmana fins a l'estiu, quan es farien ja cada dia de la setmana excepte els dilluns, segons ha explicat Enric Guimó, membre de la junta de l'associació. "L'espai acull l'exposició de diferents eines, elements, fotografies d'època vinculades als raiers", però el que més es valora és "la visita guiada pel relat que permet conèixer la cultura i la tradició dels raiers", ha remarcat.
 

membres dels raiers i la presidenta del Geoparc, davant el nou Espai Raier. Foto: ACN


Per la seva banda, la presidenta del Geoparc Orígens, Maria Pilar Cases, ha posat en valor que els raiers també siguin patrimoni de la Unesco. "És un valor afegit al territori, juntament amb les falles o el cel Starlight", ha dit. En aquest sentit, Cases ha explicat que es vol continuar promocionant el Geoparc i fer un impuls econòmic al territori mentre es preserva la gastronomia, la cultura, les tradicions i la llengua a través "del fil conductor de la geologia", ha conclòs.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació