Divendres, 19 d'abril de 2024
salut

Salut impulsarà un pla per ocupar les places de difícil cobertura amb incentius i complements retributius

L’objectiu és atraure i fidelitzar professionals al sistema de salut de Catalunya, i el Pallars en pot sortir beneficiat

Pallars Digital Pallars | 31 de març de 2023 a les 10:31
El conseller de Salut, Manel Balcells, presentant el Pla d'acció aquest dijous | Govern
El Departament de Salut ha presentat aquest dijous el Pla d'acció per a la millora de l'atracció i fidelització de professionals al sistema de salut de Catalunya dotat amb 40 milions d'euros amb l'objectiu de captar i retenir talent. El Pla inclou un seguit d'actuacions repartides en sis grans àmbits: incentius per a l'ocupació de places de difícil cobertura; increment de places disponibles; desenvolupament de les especialitats infermeres; millora de les condicions laborals; aliances estratègiques entre proveïdors, i desplegament de nous rols professionals.

Entre les mesures, destaca el Pla per a l'ocupació de llocs de difícil cobertura que es començarà a implementar en sis mesos. Aquest pla preveu complements retributius i, també, incentius d'habitatge, escolarització i mitjà de transport, entre d'altres. La finalitat és facilitar l'arribada de més professionals als centres més allunyats de les grans capitals i també als centres pròxims a zones rurals, com és el cas del Pallars.
 
En aquest sentit, el conseller de Salut, Manel Balcells, ha apuntat que un dels altres incentius interessants és "l'habitatge a bon preu". Balcells assegura que estan parlant amb l'Incasol de forma directa i amb l'associació de micropobles de Catalunya per tal d'oferir habitatge a un preu assequible als professionals.

A més, Salut impulsarà, per segon any consecutiu, el Programa d'incentius econòmics per als nous residents de Medicina Familiar i Comunitària i d'Infermeria de Salut Mental que triïn Catalunya. La finalitat de la mesura és promocionar aquestes dues especialitats i afavorir l'equitat territorial, atraure i retenir talent. Com en l'edició passada, els residents rebran un incentiu anual d'entre 5.000 i 9.000 euros.

Entre les accions, Salut també incrementarà les places de formació de Grau: en 640, les d'Infermeria, algunes de les quals a la futura aula universitària de Tremp, i en 145, les de Medicina, que suposen, aquestes últimes, un augment d'un 12,7% més.  A més, Salut incentivarà aliances estratègiques entre proveïdors per donar resposta a les necessitats d'atenció i que permetin serveis d'àmbit territorial (un equip d'especialistes pel territori, independentment del proveïdor pel qual treballin). A la pràctica, aquestes aliances es traduiran amb contractacions mixtes entre hospitals o, bé, entre hospitals i primària perquè els professionals cobreixin més d'un centre.
 
En aquest sentit, permetrà, per exemple, que professionals com pediatres treballin dos dies a l'hospital i tres a la primària. "Estem plantejant models compartits de professionals entre l'atenció especialitzada i la primària i models compartits entre diversos hospitals, és a dir, aliances estratègiques que comportin espais i serveis territorials compartits. Tenim diversos exemples que mostren com els serveis clínics compartits són molt eficients. En el decurs d'aquest 2023 dibuixarem un nou mapa sanitari que serà definit per aquestes aliances estratègiques dirigides des del Departament de Salut que han de permetre que els hospitals grans donin suport als hospitals petits", ha recalcat el conseller.


Altres notícies que et poden interessar








 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació