Dijous, 25 d'abril de 2024
art

Polèmica a Farrera per una performance d'art modern a l'església de Sant Roc

La mostra compta amb escultures, pòsters i fotos on, entre d'altres, s'hi poden veure nus, i el Bisbat d’Urgell hi veu una "ofensa als sentiments religiosos"

Pallars Digital Farrera | 31 de març de 2023 a les 08:51
L'artista Mextizarap oficiant la performance ritual al temple del municipi | Adrià Codina
Una performance d'art modern a l'església de Sant Roc de Farrera ha obert la caixa dels trons entre els veïns d'aquest municipi i el Bisbat d'Urgell. La mostra, inaugurada el diumenge passat i titulada Tradicions i Contradiccions, tal com avançava Segre, compta amb l'exposició d'escultures, pòsters i fotos on, entre d'altres, s'hi poden veure nus. Unes peces que comparteixen espai amb les talles religioses del temple.

Es tracta d'una iniciativa de sis artistes urbans, com Aka Modesto, La Ira Món Mort, Núria Roselló (Basuralandia), així com de Kamil Escruela, Alfonso de Castro i Stinkfish. L'estrena de la mostra, que tenia el vistiplau dels veïns, va reunir força públic, tant de Farrera com d'altres indrets de la comarca. El cas és que l'església de Sant Roc està gestionada pels mateixos veïns, i només s'utilitza una vegada a l'any -durant la festa patronal- per a celebrar-hi missa.
 

Una talla de Jesucrist al costat d'una de les imatges de l'artista Alfonso de Castro. Foto: Adrià Codina

 
Així i tot, la performance no ha agradat gens al Bisbat d'Urgell, que ha emès un comunicat on qualifica la mostra com una "ofensa als sentiments religiosos dels catòlics". A més, segons el bisbat, l'activitat es va fer sense cap autorització ni comunicació prèvia al rector ni tampoc al Bisbat d'Urgell ni a l'ajuntament del poble.

En aquest sentit, tal com va apuntar al diari lleidatà el col·leccionista i historiador Adrià Codina, diversos veïns opinen que el "desinterès" de l'Església a l'hora de conservar el temple els va dur a voler utilitzar aquest lloc per realitzar-hi activitats culturals i també poder decidir quines són aptes o no.

Tanmateix, el bisbat lamenta la "utilització indeguda" del temple i també que s'acusi l'Església "injustament" de desinterès per la seva conservació. Per això argumenten que la col·laboració i l'interès dels veïns, dels ajuntaments i d'altres entitats, ha permès intervenir en els darrers 15 anys en un total de 315 esglésies i ermites d'arreu del bisbat i s'ha treballat i es treballa per la conservació del patrimoni de més de 1.200 centres de culte catòlic de la Diòcesi.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació