Dijous, 25 d'abril de 2024
esports de muntanya

La Pobla de Segur i la Vall Fosca compartiran un institut referent en formació d'esports de muntanya

Les obres d'adequació dels dos edificis, que comptaran amb el suport de la Diputació de Lleida i d'Educació, tindran un pressupost de 2,1 milions d'euros

Pallars Digital Pallars Jussà | 29 de març de 2023 a les 08:29
L'Espai Raier serà una de les seus de l'institut referent en formació d'esports de muntanya | Diputació de Lleida
La Pobla de Segur i la Torre de Capdella seran les seus dels dos edificis que acolliran l'Institut Centre d'Esports de Muntanya del Pallars. En concret, estaran ubicats a l'Espai Raiers i a l'antiga caserna de la Guàrdia Civil situada al camí de Mont-ros, i les obres tindran un pressupost total de 2,1 milions d'euros. D'aquests, 1,1 seran assumits per la Diputació de Lleida, 551.000 pel Departament d'Educació, 375.000 pel consistori poblatà i 177.000 pel de la Vall Fosca.

Precisament, aquest dimarts el president de la Diputació, Joan Talarn, i els alcaldes pallaresos, Marc Baró i Josep Maria Dalmau, han presentat el conveni de col·laboració entre les tres institucions que regula les inversions necessàries per adequar dos edificis. Per una banda, al de la Pobla caldrà substituir la coberta, instal·lar una nova caldera i redistribuir els espais interiors; tot plegat per 1,5 milions. A l'edifici de Mont-ros, per altra banda, s'hauran de canviar els sostres interiors i altres millores valorades en 706.000 euros.
 

Les diverses autoritats visitant l'antiga caserna de la Guàrdia Civil, futura seu de l'Institut a la Vall Fosca. Foto: Diputació de Lleida

 
Aquests cicles d'estudis formaran joves en esports d'hivern, barranquisme, salvament, busseig esportiu, escalada i espeleologia, entre altres especialitats. Joan Talarn ha destacat que "amb aquest projecte ens plantegem fer un pas més i que el Pirineu no sigui només el lloc on 'es practiquen' esports de muntanya, sinó que sigui el lloc 'on s'estudiïn, s'investiguin i es millorin' les tècniques d'aquests esports tan especialitzats". 

Per la seva banda, Marc Baró, ha explicat que finalment es consolida un projecte que donarà a la Pobla de Segur i a la seva ciutadania "un valor afegit". "Refem un edifici en desús i el convertim en un espai en el qual es duran a terme els ensenyaments d'esports de muntanya i, a la vegada, exposa, serà també un espai polivalent d'ús municipal per a les entitats, associacions i clubs esportius del poble".

Mentrestant, Josep Maria Dalmau ha manifestat que amb la signatura d'aquest conveni es fa realitat un projecte molt esperat pel municipi, "no només pels esports de muntanya, també per poder gaudir del paisatge de la vall i com a reclam turístic". Tot plegat, assegura, "de ben segur portarà economia a la vall, donarà una possible sortida a habitatges buits i fins i tot podem parlar de projectes de futur juntament amb l'alberg del poble".
 
Finalment, Jean-Marc Segarra, director general de centres públics de la Generalitat, ha agraït l'aposta del territori per les formacions d'esport de muntanya. La previsió inicial, segons declara, "era per a 70 alumnes i ara ja estem sobre dels 900; així doncs, si el territori i els municipis ho volen aquest centre es podria convertir en un dels primers centres de formació professional integrats del país i un referent per a l'ensenyament d'esports de muntanya tant a escala nacional com internacional".

L'Institut Centre d'Esports de Muntanya del Pallars va iniciar les seves activitats docents el curs 2020-2021 amb cicles formatius dins l'Institut de la Pobla de Segur amb la voluntat que els cursos especialitzats tinguin a la Torre de Capdella una segona seu. A partir d'ara, s'espera que conveni de col·laboració presentat sigui aprovat durant el mes d'abril per la Diputació de Lleida. A més, contempla que siguin els dos ajuntaments els que licitin i contractin la redacció dels projectes i l'execució de les obres amb la col·laboració de la Diputació i el Departament d'Educació de la Generalitat de Catalunya.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació