Divendres, 19 d'abril de 2024
natura

Inicien una nova campanya per fer realitat el Parc Natural del Montsec

Una vintena d’entitats naturalistes i excursionistes impulsen un manifest per traslladar la proposta a les institucions del territori i a la Generalitat

Pallars Digital Montsec | 28 de març de 2023 a les 09:00
Vista aèria del Montsec en una imatge d'arxiu | Globus Kon-Tiki
Una vintena d'entitats naturalistes i excursionistes han iniciat una nova campanya d'adhesions perquè la Serra del Montsec es converteixi en Parc Natural. Es tracta d'una reivindicació històrica que es remunta a l'any 1982, i que vol que aquest massís situat entre el Pallars Jussà i la Noguera, inclòs a la Xarxa Natura i declarada Reserva Starlight per la UNESCO, tingui el grau de protecció que li pertoca.

En aquest sentit, les diverses entitats també han impulsat un manifest on afirmen que el Montsec és "la millor mostra del Prepirineu a Catalunya" dins d'un territori que qualifiquen com "un dels més deprimits del país", i en molts casos "mancat dels serveis bàsics i afectat per una gran despoblació". Per aquest motiu, els promotors de la campanya es comprometen a traslladar la proposta a les institucions públiques del territori i a la Generalitat per tal d'obrir un procés participatiu.
 
Fa gairebé 31 anys, el Parlament de Catalunya ja va aprovar una proposició no de Llei en favor d'aquesta proposta, que es va presentar oficialment pel Departament de Política Territorial i Obres Públiques l'any següent. La idea no es va reactivar fins dècades més tard, l'any 2014, quan l'aleshores conseller Santi Vila va donar a conèixer la iniciativa d'ampliar la xarxa de Parcs Naturals amb tres parcs nous, entre els quals el del Montsec. Així, mentre el Parc Natural de Capçaleres del Ter i del Freser ja va ser declarat com a tal, i el de Muntanyes de Prades està actualment en fase de consulta, i el del Montsec es troba aturat. 

Així doncs, tal com exposen entitats com Ipcena o Depana al manifest, titulat El Parc Natural del Montsec un projecte pel Territori i el País, la serra hauria de complir una sèrie de requisits per tal de rebre aquest grau de protecció: en primer lloc, impulsar activitats de conservació i millora dels hàbitats i espècies de la fauna i la vegetació, així com potenciar un pla de manteniment i recuperació del patrimoni històric i cultural.
 
D'altra banda, la zona del Montsec, declarada com a ZEPA i PEIN, també hauria de millorar la situació, condicions i serveis pels seus habitants i reduir el despoblament. Així mateix, els signants apunten que el futur Parc Natural hauria d'afavorir l'economia de la zona a partir de la marca que suposaria, amb activitats del sector primari i turístiques de caire rural i ambientals, i sota criteris de sostenibilitat.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació