Dijous, 25 de juliol de 2024
natura

El Parc Natural de l'Alt Pirineu inventaria el seu passat glacial i periglacial

A través d'un projecte de la Universitat de Barcelona, ha catalogat i cartografiat gairebé 200 glaceres rocalloses i una vuitantena de dipòsits pertanyents a glaceres cobertes

Pallars Digital Tavascan | 24 de març de 2023 a les 08:31
Imatge d'una de les glaceres rocalloses del parc | PNAP
El Parc Natural de l'Alt Pirineu ha impulsat l'inventari de glaceres rocalloses del Parc. Es tracta d'acumulacions de roca de forma lobular que repten pel pendent de la muntanya, originades per la presència de permafrost. En total, s'han cartografiat i inventariat 133 glaceres rocalloses, 59 lòbuls protal·lus o glaceres rocalloses inicials, i 82 dipòsits pertanyents a glaceres cobertes.

La majoria d'aquestes glaceres s'han classificat com a relictes i estan situades entre els 1.643 i els 2.550 metres. Únicament sis glaceres rocalloses situades entre els 2.560 i els 2.800 metres s'han classificat com a potencialment actives, ja que contenen indicis de possible presència de permafrost. Per comprovar-ho, l'any 2022 es va iniciar un seguiment amb sensors de temperatures del sòl a la glacera potencialment activa del Clot de Broate, al massís del Sotllo, en el marc d'aquest mateix projecte per comprovar-ne l'existència i fer-ne un seguiment a llarg termini amb el suport de l'Observatori de Recerca del Parc.

Així mateix, també s'han efectuat treballs de recollida de mostres al Circ de l'Estany del Ras de Bonabé per analitzar-les en laboratori i obtenir les seves edats amb el mètode de datació per cosmogènics. Aquest inventari forma part del Projecte Criopirineus, finançat amb el Programa d'Ajuts FEADER a espais naturals protegits al Parc-2022 i dirigit per Josep Ventura i Marc Oliva del Grup de Recerca ANTALP (Antarctic, Arctic and Alpine Environments) de la Universitat de Barcelona.

Divulgar el passat glacial del parc

 
Per donar a conèixer aquest inventari, s'ha editat material divulgatiu per apropar a la ciutadania el passat glacial i periglacial que ha marcat per sempre la seva geomorfologia. L'objectiu és promoure la descoberta del patrimoni natural amagat en el modelat de les valls, els circs, els vessants i els estanys d'alta muntanya, i explicar-ne l'origen i evolució i la influència en el paisatge actual des de la darrera desglaciació fins a la dinàmica actual dels espais supraforestals.

El material, que es presentarà a la Sala d'Actes de Tavascan el pròxim dissabte 25 de març, consisteix en quatre pòsters explicatius amb fotografies i imatges 3D interpretades, cartografia general, cartografia geomorfològica detallada i esquemes i gràfics. De moment, s'han imprès 250 exemplars de cada pòster que es distribuiran gratuïtament entre centres educatius i el col·lectiu de guies. Els particulars o establiments turístics que el vulguin, el podran aconseguir gratuïtament als centres d'informació del Parc al Paller d'Antonet de Llavorsí o la Casa dels Parcs del Pirineu.
 


Altres notícies que et poden interessar
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació