Dimarts, 23 d'abril de 2024
contingut patrocinat

Sembren varietats més resistents al Jussà per adaptar-se al canvi climàtic

Es tracta de la tercera fase del projecte de parcel·les extensives ecològiques experimentals, impulsat per Pallars Actiu

Pallars Digital Pallars Jussà | 21 de febrer de 2023 a les 16:10
La sembra dels cultius va tenir lloc el passat 2 de febrer en tres llocs del Pallars Jussà | Pallars Actiu
Tres ubicacions del Pallars Jussà van ser el passat dia 2 de febrer el banc de proves de la sembra de cultius més resistents perquè el sector primari pallarès i pirinenc pugui adaptar-se al canvi climàtic. L'acció forma part de la tercera fase del projecte de parcel·les extensives ecològiques experimentals, i que ha estat impulsat per Pallars Actiu.

En aquest sentit, prop de tres hectàrees de camps de conreu a Salàs de Pallars, Sant Esteve de la Sarga i Talarn han estat sembrats amb aquestes varietats experimentals. Així, s'està promovent tot un seguit d'accions per introduir varietats locals com l'espelta o el sègol, com també ordis antics per aprofitar les particularitats de la zona en la producció de cereals malters de major qualitat.

Al llarg de l’any 2022, s’han realitzat un seguit de tasques preparatòries que han permès iniciar l’estudi a llarg termini d’implantació de cultius extensius ecològics al Pallars. Aquestes tasques han inclòs la selecció de pagesos interessats, la determinació de cultius, de sistemes de maneig i la protecció dels cultius. També, s’ha determinat l’estat del sòls a partir d’analítiques i s’ha pogut avaluar les necessitats de fertilització en funció de les tipologies d’adob i de l’estat del sòl de cada finca.

Aquesta prova ha comptat amb el finançament de la Diputació de Lleida, i també amb la col·laboració d'Espigall i de la Cooperativa d'Artesa. Fins ara, l’estudi de cultius a camp ha contribuït a demostrar la seva potencialitat productiva mitjançant la implantació de cultius que s’adapten a l’afectació del canvi climàtic. Aquestes pràctiques han de pal·liar la baixada de rendiment agrícola que el canvi climàtic produirà, segons un estudi elaborat a la zona.

Al llarg del 2023, a més, es continuarà amb un seguiment dels paràmetres de mostreig fixat. D’altra banda, en el marc del projecte Treball a les comarques del Consell Comarcal del Pallars Jussà, s’inicien quatre sessions a camp anomenades Converses al Tros, visites per a conèixer noves maneres de treballar la terra i on les parcel·les ecològiques experimentals seran part de l’espai de trobada col·lectiva de la pagesia del Pallars. La primera serà el proper dimarts 14 de març i tractarà sobre la fertilització del sòl. Aquestes jornades permetran conèixer la rendibilitat amb anterioritat dels cultius i permetrà a la pagesia poder decidir amb coneixement de causa si apostar per aquesta línia.


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació