Dissabte, 18 de maig de 2024

Les falles del Pirineu presenten la seva candidatura a Patrimoni de la Unesco

Isil, Alins i la Pobla de Segur són els municipis pallaresos que formen part del projecte, que arribarà aquest mes a París

Pallars Digital 7 de març de 2014 a les 10:29
Un total de 63 pobles de Catalunya, Aragó, Andorra i el sud de França amb tradició de falles per Sant Joan presentaran abans de final de mes a la seu de la Unesco a París el dossier oficial de la candidatura 'Les festes del foc del solstici d'estiu als Pirineus: falles, haros i brandos' per aconseguir la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Així ho anunciava ahir el diari Segre, després de la decisió presa el passat dimarts a l'última reunió de la comissió de treball d'aquesta candidatura, celebrada a Andorra la Vella. Isil, Alins i la Pobla de Segur, són els representants pallaresos de l'Associació.
 
De fet, serà el Principat el que lideri aquesta proposta transnacional davant de l'organisme cultural de l'ONU, ja que cada país només pot presentar una candidatura a l'any en cada categoria, de forma que Espanya i França hi podran aportar altres alternatives. 
 
Joan Ramon Piqué, alcalde de Vilaller i president de l'Associació de Municipis Fallaires dels Pirineus, va explicar al mateix diari que, "a partir de la presentació del dossier, que inclou també un vídeo, ens aniran comunicant si cal canviar o reformar coses de la candidatura i, a mitjans del 2015, coneixerem la puntuació o valoració del dossier. Si tot va bé, la decisió final tindrà lloc el novembre de l'any que ve". 
 
Piqué va destacar que "la Unesco mira actualment amb bons ulls les candidatures conjuntes entre països i, a més, seria la primera festa de la llista de Patrimoni Immaterial que té el foc com a element central". El president dels municipis fallaires va afegir que volen "la declaració per consolidar aquesta festa popular fruit d'una tradició mil·lenària".

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor