Dijous, 25 d'abril de 2024
pressupostos

Jeannine Abella critica els «incompliments» del Govern amb el Pirineu i l'Aran

La diputada pallaresa de Junts afirma que els pressupostos “han passat de llarg pel Pirineu"

Pallars Digital Barcelona | 9 de febrer de 2023 a les 08:25
Jeannine Abella intervenint al Parlament aquest dimecres | Junts
La diputada pallaresa de Junts per Catalunya, Jeannine Abella, ha alertat aquest dimecres al Parlament que "els pressupostos expansius del govern d'Esquerra Republicana, avalats pel PSC i En Comú Podem, han passat de llarg pel Pirineu". En una interpel·lació al Govern, la isonenca ha posat de manifest que els comptes "destinen un 25% de la partida territorial a estacions d'esquí, quan el Pirineu pateix un dèficit crònic en infraestructures".

En aquest sentit, ha afirmat que "si sumem les inversions que té previstes el Govern al Pallars Jussà, l'Alta Ribagorça i l'Aran, representen el total del que s'invertirà en estacions d'esquí". Així i tot, Abella ha recordat que l'estació de Tavascan no ha pogut obrir fins fa 15 dies.
   
La diputada ha alertat de la "pèrdua d'inversió" del Pirineu i l'Aran, que el 2022 van rebre 43,4 milions d'euros, passant a 42,3 milions d'euros el 2023. En matèria d'infraestructures, Abella ha demanat explicacions a la consellera Laura Vilagrà sobre el projecte de millora del Port de Comiols. Ha denunciat que, per Comiols, el pressupost només contempla una partida de 27.000 euros de millora en la senyalització i un total d'inversió prevista fins al 2026 de 55.000 euros. "No només ens cal estar connectats amb la resta de Catalunya, també fa falta una bona connexió entre les comarques del Pirineu", ha reclamat.

D'altra banda, Abella ha tornat a reivindicar el Grau d'infermeria en el marc de la universitat del Pirineu, i ha exigit que es concreti la partida per iniciar la primera fase del reg de la Conca de Tremp, i per la qual es va anunciar una reserva de 5 milions d'euros. Pel que fa al desplegament de la Regió d'emergències del Pirineu, la pallaresa ha lamentat que tot i el mandat del Parlament que obliga a tirar-ho endavant, el pressupost no contempla la seva creació.
 

El Govern presentarà l'Agenda estratègica Pirineu 2030 al març

 
En resposta a la intervenció de Jeannine Abella, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà, ha anunciat que el Govern presentarà l'Agenda estratègica Pirineu 2030 al març. L'executiu, recordem, va fer un procés participatiu per elaborar aquest full de ruta, que ha d'orientar el desenvolupament sostenible a l'Alt Pirineu i Aran els pròxims anys.

Les prioritats que s'han establert són l'habitatge, el coneixement, la gestió forestal, la mobilitat i el turisme, i inclou qüestions de mobilitat i connectivitat. D'altra banda, la consellera ha explicat que el Govern està treballant en la nova Llei de muntanya i "nodrint-la de propostes" per a presentar-la "aviat". Vilagrà, a més, ha detallat les partides del projecte de pressupostos del 2023 per a aquestes comarques.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació