Dilluns, 20 de maig de 2024
Mapa interactiu

Tremp, Espot i Rialp, els municipis pallaresos que rebran més dels pressupostos

Consulta totes les inversions previstes al teu municipi

Roger Tugas / Tomàs Garcia Pallars | 3 de febrer de 2023 a les 09:36
Les obres a l'Hospital del Pallars, principal inversió prevista a la capital del Jussà | ACN
Tremp, Espot Rialp són els municipis pallaresos més beneficiats als pressupostos de la Generalitat presentats aquest dijous. Els comptes catalans, recordem, preveuen una inversió de gairebé 14 milions d'euros en el conjunt de les dues comarques, un 17,2% més respecte l'any passat. Aquests tres municipis, però, són els que acumulen la majoria de partides previstes per al Pallars.

En primer lloc, la capital del Pallars Jussà té pressupostats 11 projectes, amb una inversió de gairebé 1,2 milions per al 2023 i d'1,6 milions fins al 2026. La principal partida correspon a les obres de reforma i equipament de l'Hospital del Pallars. L'altra actuació destacada prevista al municipi són les actuacions al ferm de la carretera C-1311 entre Tremp i Pont de Montanyana, amb una partida que ronda els 1,3 milions.
 
Per altra banda, a Espot, amb 14 projectes, els pressupostos preveuen invertir-hi gairebé 1,5 milions d'euros durant el 2023, i prop de 2,5 milions fins al 2026. Segons els comptes, l'obra més important correspon al reforç de ferm i millora de cunetes de la pista forestal d'accés a l'Estany de Sant Maurici. Tanmateix, l'estació d'Espot Esquí també té prevista una important inversió, de gairebé 1,5 milions d'euros.

I, en tercer lloc, Rialp compta amb 13 projectes dins dels comptes. En total, preveuen invertir al municipi 1,5 milions el 2023 i 1,5 milions fins al 2026, i on les actuacions a Port Ainé representen la partida més important. 

Finalment, i una mica més allunyats dels tres primers, Esterri de Cardós Talarn són els municipis pallaresos que també rebran partides importants dins dels pressupostos de la Generalitat. En el cas del primer, amb 2 projectes, s'hi preveu una inversió de gairebé 550.000 euros durant el 2023, i de més d'1,6 milions fins al 2026. La principal partida correspon a l'adequació de Casa Bringué de Ginestarre.

Respecte al segon, amb només un projecte, li corresponen gairebé 280.000 euros enguany, i la mateixa xifra fins d'aquí a tres anys. Unes partides destinades exclusivament al desplegament de la fibra òptica al municipi. 

Quant té previst invertir la Generalitat a cada municipi aquest 2023 i fins al 2026?


La intensitat del blau augmenta amb la quantitat d'euros per càpita pressupostats, però les dades concretes i els detalls de la principal inversió apareixen clicant o passant el cursor damunt de cada municipi


L'anàlisi de les inversions per càpita resten esbiaixades als pobles petits, ja que una despesa elevada es dispara si es reparteix entre pocs veïns. Posar la lupa a nivell comarcal minimitza aquest efecte, si bé la densitat de població segueix sent molt diferent a les diferents zones del país i, quan es construeix una carretera o una altra infraestructura, el seu cost depèn més de l'extensió de terreny que afecta que de la quantitat d'habitants.

Lògicament, la comarca amb més inversions pressupostades és el Barcelonès, amb 1.208 milions per aquest any, seguida de lluny pel Baix Llobregat (400 milions), el Tarragonès (332 milions), el Vallès Occidental (310 milions) i el Bages (204 milions). Malgrat tot, tal com es pot constatar al següent mapa, la despesa per habitant és més elevada a les comarques de Ponent i l'Alt Pirineu. L'Alta Ribagorça és l'única que supera els 1.000 euros per veí per aquest 2023 i les Garrigues just els frega. Si s'observa la previsió fins al 2026, però, les Garrigues pugen al primer lloc en inversions previstes (1.656 euros per habitant), seguides de l'Alta Ribagorça (1.559) i la Garrotxa (1.476).

Quant té previst invertir la Generalitat a cada comarca aquest 2023 i fins al 2026?


La intensitat del blau augmenta amb la quantitat d'euros per càpita pressupostats, però les dades concretes i els detalls de la principal inversió apareixen clicant o passant el cursor damunt de cada comarcaLa partida més elevada dels pressupostos en aquest capítol no és territorialitzable, ja que es tracta d'inversions al CatSalut provinents dels fons europeus, les quals pugen fins a 137 milions. Darrere seu es troben altres despeses sense situar al mapa en forma d'aportacions a Infraestructures de la Generalitat per a carreteres (77 milions), el programa d'encàrrec d'actuacions (72 milions), el programa d'encàrrec amb atenció especialitzada (67 milions) i provinents de fons europeus (66 milions).

Les inversions territorialitzades que esperen més recursos aquest 2023 són un nou pavelló del recinte de la Fira de Barcelona a Gran Via (51 milions, a l'Hospitalet de Llobregat) i la segona fase de l'ampliació de l'Hospital del Mar, amb fons europeus (39 milions, a Barcelona). En canvi, pel que fa al període fins al 2026, l'obra territorialitzada amb més dotació són el perllongament de la línia de FGC Llobregat-Anoia entre plaça d'Espanya i Gràcia (431 milions a Barcelona, tot i que costarà més i no s'acabarà fins al 2029). Hi ha inversions de tot tipus, fins i tot algunes de tan sols 10 euros per a maquinària o mobiliari. Se'n poden consultar les 3.343 previstes -territorilitzades o no- a la següent taula interactiva.

Totes les inversions previstes als pressupostos, amb tots els detalls


La taula permet ordenar per columnes o filtrar per municipis, comarques i paraules clau, per facilitar la cerca


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació