Divendres, 26 d'abril de 2024
Vaga del sector públic

Metges i professors del Pallars es mobilitzen a Tremp durant la segona jornada de vaga

El col·lectiu sanitari i docent, juntament amb altres entitats, s'han manifestat davant l'Hospital de Tremp "en favor de la dignitat de les persones"

Tomàs Garcia Espot Tremp | 26 de gener de 2023 a les 14:48
Membres del col·lectiu docent i sanitari, i d'altres entitats, concentrats davant l'Hospital del Pallars | TGE
El Pallars ha viscut aquest dijous una jornada de mobilització en el marc de la segona jornada de vaga de metges i professors. Membres del sector sanitari i docent d'arreu de les comarques pallareses, però també representants d'estudiants i d'entitats com la Marea Pensionista del Pallars i de la plataforma No a la MAT, s'han concentrat a les portes de l'Hospital del Pallars de Tremp, en el que han qualificat de "una manifestació conjunta per la dignitat de les persones".

Per una banda, els metges han alertat de la pèrdua de professionals al sector. Vanessa Gallego, delegada del sindicat Metges de Catalunya, ha explicat a Pallars Digital que un dels objectius principals de la vaga és reclamar una millora de les condicions laborals, així com de l'atenció als pacients. "Al Pallars sempre som pocs", exposa. "Falta gent a l'hospital i als CAP; les baixes no es cobreixen mai, i això fa que els metges marxin a un altre lloc per trobar unes condicions millors", afegeix.
 

Els metges pallaresos han assenyalat la manca de professionals i de bones condicions laborals com a principals problemes Foto: TGE


Pel que fa als docents, Mir Roy, delegada del sindicat USTEC-STEs a l'Alt Pirineu, ha declarat a aquest diari que volen recuperar "totes les retallades que se'ns van aplicar fa uns anys amb l'excusa de la crisi". També ha assenyalat que una altra de les reivindicacions és recuperar el primer estadi que cobraven els professors passats sis anys, i que ara es percep als nou. "Un fet, alerta, que afecta els professors amb una pèrdua del poder adquisitiu".
 
Així mateix, Roy explica que la creació del nou servei territorial d'Educació a l'Alt Pirineu "limitarà" la capacitat de desplaçament dels docents. "Ja no podrem accedir als serveis territorials de Lleida i viceversa", afegeix. Per la seva banda, Carmen Schouten, professora i també membre d'USTEC-STEs, ha criticat les "imposicions" fetes pel conseller d'Educació, Josep González-Cambray, a qui acusa d'actuar "unilateralment". "Diu les coses a la premsa abans que al Consell Escolar de Catalunya, que és on s'haurien de decidir", declara.
 

Els participants de la mobilització davant la seu de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran.


En aquest sentit, i pel que fa al Pallars, Schouten ha reclamat més recursos econòmics per poder atendre a les persones amb necessitats especials als centres educatius. També ha exposat que els instituts de les comarques de muntanya tenen molts problemes per cobrir les baixes del professorat. Una problemàtica, assegura, que prové de la rebaixa d'una hora, i que afecta la planificació del personal. D'altra banda, ha manifestat que l'accés a l'habitatge al Pallars és una greu mancança, especialment per als professors que tenen mitja jornada.

Durant la concentració davant l'Hospital del Pallars, s'ha donat lectura al manifest conjunt dels dos sectors en vaga, titulat Salvem els nostres serveis públics!. Un text que posteriorment han entregat a la seu de la Regió Sanitària de l'Alt Pirineu i Aran, on també s'han registrat diverses reclamacions individuals, així com a la delegació d'Ensenyament a la capital del Jussà. Per altra banda, els membres de la Marea Pensionista del Pallars i de No a la Mat ha fet arribar les seves peticions al Consell Comarcal del Pallars Jussà i a la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran.
 


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació