1 de 10
allaus

El Parc Natural de l'Alt Pirineu impulsa la creació d'un mapa d'exposició a les allaus

L'eina incorpora per primer cop en els seus mapes les zones sensibles de fauna i una sèrie d'itineraris respectuosos i sostenibles

Imatge d'arxiu d'una allau al Pallars Sobirà | Ramon Baylina
per Pallars Digital, Pallars | 7 de desembre de 2022 a les 11:47 |
El Parc Natural de l'Alt Pirineu disposarà d'un mapa ATES (Avalanche Terrain Exposure Scale). Es tracta d'una tecnologia que avalua com de propens és el terreny a estar afectat per allaus. Aquesta eina de seguretat va dirigida a tothom que practica activitats de muntanya fora de les estacions d'esquí, com ara les de muntanya, l'splitboard alpinisme, entre altres.

La cartografia s'ha realitzat amb la coordinació tècnica del Parc de l'Alt Pirineu, amb el suport del Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i el cofinançament de fons FEADER en el marc de les subvencions als espais naturals de Catalunya, als hàbitats i les espècies, del Programa de Desenvolupament Rural de Catalunya 2014-2020. També hi ha col·laborat el Centre de Lauegi d'Aran.


El mapa l'està elaborant l'empresa GeoNeu Risk. La Fase 1 del projecte comprèn els sectors nord de les Valls d'Àneu, més concretament Àrreu, Isil i Bonabé amb un total de 12.390 hectàrees. En properes fases, es preveu continuar fent créixer la cartografia ATES cap a nous sectors del Parc Natural.

Al mapa també s'indica les zones sensibles de fauna del Parc i una sèrie d'itineraris respectuosos i sostenibles, ja que les activitats hivernals poden afectar negativament a les espècies que hi viuen en una època de condicions rigoroses i falta d'aliment.


La nova eina s'ha presentat aquest passat divendres a la tarda a l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu d'Esterri en un acte adreçat sobretot a alpinistes, persones que practiquen l'esquí de muntanya o la modalitat de raquetes de neu.


Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació