Divendres, 19 d'abril de 2024
Dis la teva!

Emprenedoria rural

Article d'opinió de Sílvia Romero, diputada del PSC al Parlament de Catalunya

Redacció Pallars | 29 de novembre de 2022 a les 08:05
La diputada pallaresa Sílvia Romero, en una imatge d'arxiu | PSC
Senyor director,

Emprenedoria és una de les paraules màgiques dels nostres temps, una espècie de pedra filosofal que ha d’impulsar el desenvolupament econòmic, especialment al món rural.

La problemàtica que afecta el món rural ve de lluny. De fet, l’èxode rural i la urbanització caracteritzen l’Europa del segle XX, en gran mesura, com a conseqüència de la industrialització, però ha continuat degotejant al llarg de dècades, sense pràcticament treva. Podríem exposar dades recents que il·lustren les dificultats actuals d’accés a serveis, la falta de relleu generacional sobretot en les explotacions agràries, la mobilitat, la connectivitat o les perspectives laborals en el medi rural, però l’efecte d’aquestes dades pot induir a la creació de visions negatives. Per això ens sembla millor centrar els esforços a contribuir a parar i, si és possible, a revertir la situació actual, que és complexa i profunda, posant en marxa polítiques integrals, perquè és escàs l’efecte d’impulsar una sola mesura concreta o un sol sector: la ruralitat té moltes dimensions i realitats diferents, per bé que comparteixi un gran gruix de problemàtiques.  

La Generalitat està fent els primers passos per desplegar l’Agenda Rural, esperem que no defraudi, perquè és una eina per treballar contra la despoblació i per la cohesió territorial. En la mateixa direcció, estan en marxa 130 mesures davant del Repte Demogràfic del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) per reactivar les zones més afectades per la despoblació: millorant-hi la connectivitat digital i la mobilitat, diversificant-hi l’activitat econòmica, facilitant-hi l’accés a l’habitatge o creant-hi llocs de treball. Precisament, amb l’objectiu de crear empreses al medi rural, el MITECO habilita una xarxa de centres d’innovació que facilitin el teletreball, la col·laboració empresarial i la formació digital. Un d’aquests centre s’obrirà a Tremp, i juntament amb els espais de Graus i la Val d’Aran ajudaran al desenvolupament econòmic a les zones de muntanya. 

Aquests centres, coneguts com a Hub rural, venen acompanyats d’ajuts per impulsar l’emprenedoria per part d’administracions locals, entitats empresarials o organitzacions sense ànim de lucre; concretament el MITECO acaba d’atorgar-ne un de 85.260 euros al Consell Comarcal del Pallars Jussà. És cert que aquesta és només una acció per ajudar al desenvolupament empresarial en un espai organitzat i col·laboratiu en territoris rurals, però té l’objectiu de generar noves oportunitats laborals i, per tant, vocació transformadora. Si es fa, és perquè siguin mesures útils i efectives.

Sílvia Romero Galera
Diputada del PSC al Parlament de Catalunya
 


 Avís:
Els continguts publicats a la secció del lector Dis la teva! no necessàriament s’adiuen a la línia editorial de Pallars Digital. Aquest mitjà no es fa responsable de les opinions que aquí s’hi expressen.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació