Dissabte, 20 d'abril de 2024
esquí

Espot i Port Ainé tenen previst estrenar la nova temporada el primer cap de setmana de desembre

Els complexos gestionats per FGC aplicaran mesures d'eficiència energètica en funció de l'estat de les pistes i l'afluència de visitants

Redacció Pallars Sobirà | 24 de novembre de 2022 a les 08:36
Les estacions d'esquí pretenen allargar la temporada dins al 10 d'abril | FGC
Espot Port Ainé tenen previst donar la benvinguda a la temporada d’hivern 2022-2023 el primer cap de setmana de desembre. Així, les dues estacions pallareses gesitonades per Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), juntament amb Boí Taüll Vallter 2000 obririen les seves pistes el proper dia 2. Per la seva banda, la Molina també té previst fer-ho en aquesta data, tot i que es podria avançar si les condicions de neu ho permeten.

En el cas de Vall de Núria, el servei del tren cremallera es reprendrà també el 2 de desembre i un dia més tard es posaran en marxa el Parc Lúdic i les activitats d'hivern. A més, si les condicions acompanyen, també s'obrirà l'estació d'esquí. La idea d'FGC és aplicar mesures d'eficiència energètica de forma variable, en funció de l'estat de les pistes i l'afluència de visitants.

En un any on el context energètic és més condicionant que en temporades anteriors, el model que seguiran les explotacions d’FGC Turisme és el d'estacions "dinàmiques". Així, es prendran mesures d'estalvi tenint en compte diversos paràmetres, entre els quals hi ha també la qualitat de la neu i les condicions meteorològiques. L'objectiu es prioritzar que l'afectació cap a l'usuari sigui la mínima, segons han explicat des de la companyia en un comunicat. De fet, dins l'àmbit de l'eficiència energètica, s'ha aconseguit una reducció de les emissions de gasos efecte hivernacle del 66% i del consum d'aigua de fins a un 26%.

D'altra banda, el procés de digitalització en el sistema de forfets ha permès a les estacions d'esquí i muntanya d'FGC conèixer el nombre i els moviments dels visitants en temps real. Per tant, les mesures que s'aplicaran passaran per prioritzar la producció de neu en els períodes energètics més econòmics i quan les condicions de temperatura i humitat siguin les més òptimes.

També hi haurà un control exhaustiu dels gruixos de neu per no produir-ne més de la necessària. A més, s'afavorirà la reducció del consum de combustible de les màquines de preparació de pistes, adaptant-la a la qualitat de la neu. Una altra de les possibilitats és modificar els horaris segons l'afluència d'esquiadors.

Una acció que han implementat les estacions en els últims anys és la gestió de la il·luminació, actualitzant progressivament la lluminària estàndard per altres amb tecnologia LED. També hi ha un control de la temperatura en la calefacció de les dependències i espais comuns per assolir la màxima eficiència energètica. Amb tot plegat, es preveu que les estacions acabin la temporada el dilluns de Pasqua, dia 10 d’abril.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació