Divendres, 19 d'abril de 2024
Mapes interactius

El Pallars Jussà és una de les dues comarques catalanes on el PIB continuava caient durant el 2021

Són dades de l'Anuari Econòmic Comarcal del BBVA, que assenyalen l’alta dependència del sector energètic com la principal causa del decreixement

Roger Tugas / Tomàs Garcia Pallars | 21 de novembre de 2022 a les 10:13
El turisme a les dues comarques va ser el sector que més es va recuperar durant l'any passat | ACN
L'economia catalana s'està recuperant progressivament després del fort sotrac que va suposar la pandèmia de Covid. Ara bé, ni l'impacte va ser equitatiu arreu del país ni la millora posterior, tampoc ho està sent. Així, mentre el PIB de la Segarra ja era el 2021 un 2,6% superior al del 2019, a l'Aran encara s'hi mantenia quasi un 30% per sota i el de l'Alta Ribagorça era un 20,1% inferior. Així ho assenyalen les dades de l'Anuari Econòmic Comarcal 2022 del BBVA, presentat aquest passat dimecres.

A les comarques pallareses, l'impacte de la Covid-19 també va ser força notable i desigual. Per una banda, el Pallars Jussà va registrar una caiguda del 7,5% del PIB, mentre que la majoria de sectors també es van veure afectats. La més perjudicada va ser la indústria, que va caure un 10,3%, mentre que el sector primari va ser l'únic que va augmentar, concretament un 8%. Per altra banda, al Pallars Sobirà la pandèmia encara va ser més dura. El PIB de la comarca es va ressentir en un 17,5%, i el sector més afectat va ser el de serveis, on s'inclou el turisme, que va caure un 18,5%, mentre que la construcció i la indústria també van patir fortes davallades.

Les dades fan referència al valor afegit brut (VAB), la suma dels valors addicionals que adquireixin els béns i serveis en transformar-se durant el procés de producció, que sovint s'equipara amb el PIB.
 
Les dues comarques, però, han experimentat dinàmiques diferents des d'aleshores. Així, el Jussà és l'única comarca catalana -juntament amb la Ribera d'Ebre- on el PIB seguia caient durant el 2021, concretament un 0,3%, mentre el del Sobirà pujava un 1,7%. Això es pot deure a l'alta dependència del sector energètic, ja que el 86,7% de la indústria de la comarca està monopolitzada per l'extracció d'energia, l'aigua i els residus.

Respecte a l'evolució del sector primari, l'any passat la caiguda va ser encara més pronunciada al Sobirà (-5,2%), mentre que al Jussà va ser tan sols dels 0,3%. El PIB en indústria de les dues comarques també en va sortir força malparat, amb una davallada de prop del 14%, mentre que el de la construcció va ser un dels pocs del Jussà que es va reforçar. Finalment, el sector de serveis al conjunt del Pallars va millorar notablement: al Jussà va pujar un 5,5%, mentre que al Sobirà va ser l'únic en recuperar-se, amb un 9,2%, especialment gràcies a la progressiu retorn a la normalitat del turisme a la comarca.

Com ha evolucionat el PIB global i per sectors, a les comarques catalanes, entre 2019 i 2021?


Es troben en verd aquelles on el valor afegit brut ha crescut respecte abans de la pandèmia i en vermell, allà on ha caigut (totes les dades apareixen clicant o passant el cursor per damunt de cada comarca)
 


A nivell territorial, l'evolució al sector primari els dos últims anys ha estat molt diversa. El seu PIB ha augmentat molt a la Conca de Barberà (+13,5%), la Segarra (+11,9%) i la Terra Alta (+11,3%) i, en canvi, el descens ha estat notable a l'Alta Ribagorça (-13,3%), el Vallès Occidental (-12,2%) i l'Alt Camp (-12%). Pel que fa a la indústria, només havien recuperat els nivells de 2019 el Tarragonès (+3,4%), la Garrotxa (+3%), la Segarra (+2%) i el Montsià (+1,7%), en el sector serveis només ho havien aconseguit Osona (+4,4%) i la Segarra (+3,4%) i, en la construcció, arreu es mantenia en nivells inferiors als d'abans de la Covid.

En relació als sectors concrets, el primari es va disparar l'any passat a la Conca de Barberà un 16,6%, a la Terra Alta ho va fer en un 13,3%, al Priorat, en un 12,7%, i al Baix Penedès, en un 11,7%. Mentre, queia a l'Alta Ribagorça (-11,4%), el Ripollès (-6,2%) i la Cerdanya (-6%). La indústria, després del retrocés del 2020, va millorar quasi a tot el país, però no així a vuit comarques, i molt especialment a les quatre del nord-oest del país, on seguia reculant: el Pallars Sobirà (-14%), el Pallars Jussà (-13,6%), l'Aran (-13,5%) i l'Alta Ribagorça (-11,1%).

Tot i això, a les tres darreres, va ser on la construcció va créixer més (entre un 4,8% i un 5,1%) i també els serveis van remuntar sobretot a l'Aran (+9,6%), l'Alta Ribagorça i el Pallars Sobirà (+9,2%), així com al Montsià (+10,5%) i l'Alt Penedès (+9,2%). A cap comarca, de fet, aquest sector va incrementar el PIB menys que un 4,3%, després de ser l'àmbit que més va patir el primer any de pandèmia, en part pel descens del turisme i les restriccions a la restauració i el comerç.

Com ha evolucionat el PIB global i per sectors, a les comarques catalanes, durant el 2021?


Es troben en verd aquelles on el valor afegit brut ha crescut respecte abans de la pandèmia i en vermell, allà on ha caigut (totes les dades apareixen clicant o passant el cursor per damunt de cada comarca)
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació