Divendres, 19 d'abril de 2024
CDC

Demanen 18 anys i 10 mesos de presó per a Germà Gordó pel cas 3% de Convergència

La Fiscalia Anticorrupció situa al polític poblatà com un dels principals acusats pel finançament il·legal del partit

Redacció Barcelona | 3 de novembre de 2022 a les 08:33
Germà Gordó en una imatge d'arxiu | ACN
La Fiscalia Anticorrupció ha sol·licitat una condemna de 18 anys i 10 mesos de presó per a l'exconseller de Justícia i exgerent de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), el pallarès Germà Gordó, per l'"estratègia de finançament il·lícit" que s'hauria realitzat "sistemàticament" durant anys a CDC, en el marc del cas 3%.

En el seu escrit, detallat per Europa Press, el fiscal José Grinda acusa 30 persones físiques i 14 persones jurídiques, a més de dues formacions polítiques, i sol·licita també una condemna de 21 anys i 4 mesos de presó per a l'extresorer de CDC Andreu Viloca. Per altra banda, sol·licita una multa de 3 milions d'euros per al PDECat.

El Ministeri Públic detalla que en el període del 2008 al 2015, "alts càrrecs de CDC, en connivència amb càrrecs públics i funcionaris de diferents administracions i institucions públiques de Catalunya, i amb els diferents empresaris acusats, van posar en marxa una estructura per finançar aquest partit polític il·legalment i de forma encoberta".

"Es tractava d'una actuació sistemàtica de, per una banda, recepció de diners per part d'empresaris i, per altra banda, de transformació d'aquests diners en ingressos per a CDC sense la màcula del seu origen il·lícit", explica el fiscal, que assegura que "els empresaris acusats es van posar d'acord amb els càrrecs de CDC per fer pagaments encoberts al partit, sota l'aparença de donacions, a través de les fundacions vinculades al partit".

La Fiscalia entén que els fets descrits són constitutius de delictes d'organització criminal, de frau a les administracions públiques, de corrupció entre particulars, de tràfic d'influències, de suborn, de prevaricació i de blanqueig de capitals. En aquest context, Anticorrupció detalla que Viloca "s'ocupava de fer la triangulació amb autoritats i amb empresaris, i dels pagaments a les fundacions". "Sent administrador i tresorer de CDC i de la fundació Catdem, portava un control exhaustiu de totes les licitacions i adjudicacions d'obra pública i de concursos oferts per diferents administracions sota l'esfera de poder de CDC", recull l'escrit.

Pel que fa a Gordó, hauria estat "durant diversos anys" el "contacte dels contractistes amb l'administració pública catalana i CDC." Aquest contacte, a més d'haver-se realitzat al marge de les vies legals i de la funció que li corresponia dins del Govern, va ser dirigit al benefici dels contractistes esmentats i al del partit polític al qual pertanyia, objectius oposats al bé públic", explica la Fiscalia.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació