Dissabte, 20 d'abril de 2024
memòria històrica

Salàs de Pallars homenatja les víctimes i represalitats de la Guerra Civil

Amb el suport de Memorial Democràtic, l'ajuntament ha col·locat una placa a les portes del cementiri, on l'agost de 1936 van ser afusellats set capellans

Tomàs Garcia Espot Salàs de Pallars | 24 d'octubre de 2022 a les 10:36
Els habitants de Salàs van ser víctimes de la repressió per part dels dos bàndols | TGE
Salàs de Pallars ha volgut rendir homenatge a totes les víctimes assassinades o represaliades durant la Guerra Civil. L'ajuntament salassenc, a través d'una subvenció del Memorial Democràtic, ha col·locat una placa a la paret del cementiri per recordar els fets que entre 1936 i 1939 van trasbalsar la vida del poble. 

Arran del fracàs del cop d'estat del 18 de juliol, a Catalunya es va constituit el Comitè de Milícies Antifeixistes, que va esdevenir la primera autoritat politicoadministrativa local. Malgrat ser lluny del front, Salàs també va viure i patir els efectes de la guerra. Al poble es va constituir un Comitè, que va participar en l'escorcoll de cases de famílies considerades de dretes, així com en la destrucció de símbols religiosos.
 

Imatge de la placa en record del cost humà del conflicte. Foto: TGE


Un dels fets més greus del conflicte a Salàs va tenir lloc el 13 d'agost de 1936, quan set capellans van ser afusellats a la mateixa porta del cementiri per membres d'un grup de milicians anarquistes vinguts des de Lleida. Una tragèdia de la qual encara en queda un record material força gràfic: tres impactes de bala a les reixes del fossar.

Així mateix, el consistori vol fer memòria de totes aquelles persones que van ser perseguides per les seves idees, així com d'aquells joves entusiastes que van lluitar al front de guerra com a voluntaris. Amb la victòria franquista l'any 1939, diversos habitants del poble també van haver d'exiliar-se, mentre que d'altres van ser empresonats, i tres executats per l'exèrcit franquista.
 

Els impactes de bala a la reixa del cementiri són el testimoni gràfic dels afusellaments de l'agost de 1936. Foto: TGE



Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació