Divendres, 19 d'abril de 2024
mitjans de comunicació

La neu i l'esquí, plats forts del quart número de la revista «Garona-Nogueres»

La publicació repassa amb un dossier de 32 pàgines la història i la importància de les estacions d'esquí per al Pirineu

Redacció Pallars | 22 d'octubre de 2022 a les 09:17
La revista pirinenca arribat al seu quart número amb la vista posada en la neu i l'hivern | Jordi Ubach
Els habitants del Pallars i del Pirineu ja poden gaudir des d'aquest divendres de l'exemplar número quatre de la revista Garona-Nogueres, editada pel Grup Gavarres. La publicació, nascuda fa gairebé un any i mig i dirigida per Guillem Lluch arriba de nou als quioscos i llibreries amb un complet dossier de sobre un element i una activitat que són trets identitaris indiscutibles de casa nostra: la neu i l'esquí.

Al llarg de 32 pàgines, les diverses firmes amb que compta la revista repassen amb rigor i precisió la importància d'aquests dos factors per a les comarques pirinenques. Per una banda, tant Xavier Torrebadella com Feliu Izard exploren els orígens de l'esquí a la zona, amb el Port de la Bonaigua com a eix vertebrador. Per altra banda, el professor aneuenc Ferran Rella recorda la tragèdia del poble d'Àrreu, mentre que el periodista Darío Albert analitza la condició de "congelador" de la Conca de Tremp i dona veu als dos clubs d'esquí del Pallars Jussà.

Al mateix temps, altres periodistes i referents culturals repassen la trajectòria de les diverses estacions d'esquí de la demarcació. Eva i Marta Lluvich ens traslladen el record de la de Llessui; Carme Escales parla d'Espot i Port Ainé, alhora que tracta la figura d'un trascendental i polèmic Josep Messegué; Laia Ribas ens parla de Tavascan; Manu Moga de Baqueira-Beret i La Tuca; Núria Castells de la Vall de Boí; i finalment, el periodista de Pallars Digital, Tomàs Garcia Espot, relata el projecte frustrat de Vall Fosca Interllacs, a Espui.

Es tracta, doncs, d'una radiografia completíssima del passat, present i futur esquiador del Pirineu. Un dossier, que a la vegada està precedit per una secció d'actualitat plagada d'entrevistes, reportatges i perfils de gran valor periodístic i humà. A tall d'exemple, els lectors podran endinsar-se en els orígens i la tasca de divulgació i recerca del Centre d'Estudis d'Isona i Conca Dellà; descobrir la increïble història de l'Hotel Pessets i de la família Aytés Gallardet de Sort, o bé conèixer de primera mà una de les ànimes de l'ensenyament al Jussà i a la Pobla de Segur, la il·lustre professora de francès, Pepita Seix.


Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació