Divendres, 19 d'abril de 2024
meteorologia

Reinstal·len l'estació meteorològica de l'Estany de Saburó

Situada a 2.470 metres, el gener passat la torreta que la sostenia va cedir a conseqüència d’un temporal de neu

Redacció Vall Fosca | 20 d'octubre de 2022 a les 08:54
En aquest punt s’hi produeix un curiós fenomen anomenat la | Vall Fosca Climàtica
Vuit mesos després, l'Estany de Saburó, a la Vall Fosca, ja torna a tenir la seva estació meteorològica. Tot plegat, després que al mes de gener passat, un temporal de neu provoqués que la torreta que sostenia l'aparell, situat a 2.470 metres d'alçada, cedís, probablement a causa de l'acumulació de gel que s'hi va adherir.

Així ho ha explicat el meteoròleg Lluís Pla -responsable de la reinstal·lació- des de Vall Fosca Climàtica, el compte de Twitter creat recentment com un espai de divulgació i discussió sobre els fenòmens meteorològics a la zona. Pla assegura que malgrat la posició en què va quedar l'estació, afectada pel fort vent i l'aiguaneu, aquesta va continuar aportant dades durant tot l'hivern.
   
Tanmateix, tot i que no se sabia del cert si la posició de l'aparell era "tan desfavorable", Lluís Pla explica que les dades recollides presentaven "dubtes raonables per a ser validades". Ara, però, amb l'estació ja reinstal·lada, aviat es podrà tornar a seguir en directe, juntament amb la resta d'estacions meteorològiques de la Vall Fosca, com són les de Capdella i Estany Gento, a través dels llocs web de la Vall Fosca i de Meteo Valls d'Àneu.

Bressol de la «piscina freda»


A l'estació de Saburó s'hi produeix un fenomen molt curiós: l'anomenada "piscina freda". El 16 de gener de 2020, va registrar una temperatura mínima de -25ºC. Un fet sorprenent, tenint en compte que aquell mateix dia, l'estació d'Espot, a només dos quilòmetres de Saburó, la temperatura mínima va ser -2,7ºC.

Tal com va explicar en el seu moment el meteoròleg Francesc Mauri, la "piscina freda" o CAP (Cool Air Pool) es produeix en aquest punt de la Vall Fosca en condicions d'inversió tèrmica. Al trobar-se enclotada en una petita vall i a molta alçada, les temperatures registrades per l'estació poden arribar a ser molt fredes.



Altres notícies que et poden interessar







 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació