Dijous, 18 d'abril de 2024
renovables

La comunitat ciutadana «Energia del Pallars Jussà» es presenta en massa a Tremp

Unes 350 persones van assistir a l’Espai Cultural La Lira en un acte en què es van donar detalls sobre la cooperativa

Redacció Tremp | 26 de setembre de 2022 a les 10:13
El meteoròleg Francesc Mauri va participar a l'acte amb una conferència sobre canvi climàtic | Pallars Mèdia
La recentment creada cooperativa Energia del Pallars Jussà s’ha donat a conèixer aquest divendres al vespre a l'Espai Cultural La Lira de Tremp en un acte que ha comptat amb l’assistència d’unes 350 persones interessades en el projecte. La comunitat energètica, nascuda amb l'objectiu d'impulsar la participació de la ciutadania en les energies renovables, s'ha proposat oferir als seus socis un estalvi en la factura de la llum gràcies a l'energia solar i sense haver de fer cap instal·lació ni canviar de comercialitzadora.

Tot plegat, gràcies a la col·laboració ciutadana i la col·laboració dels ajuntaments de Tremp i de la Pobla de Segur, que cediran teulades municipals per poder instal·lar-hi les plaques solars. En el cas de la capital del Pallars Jussà, els emplaçaments escollits són les teulades de l'Escola Valldeflors i de l'edifici de la brigada municipal. Mentrestant, a la Pobla, està previst que s'instal·lin a la llar d'infants, a l'Espai Raier, i previsiblement en una nau del polígon industrial.

Durant l'acte de presentació, que ha comptat amb la conferència del meteoròleg de TV3 i expert en canvi climàtic, Francesc Mauri, el president de la comunitat energètica, Santi Martínez, ha assegurat que la cooperativa "és una eina per la transició energètica que ara tenim l’oportunitat de posar en mans de la ciutadania", al mateix temps que ha animat a tots els ciutadans de Tremp i la Pobla de Segur que compleixin amb les condicions, que se sumin a la comunitat energètica.

A l’acte també hi han assistit, entre d'altres personalitats, l'alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; la directora general d'Energia de la Generalitat, Assumpta Farran; i la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Marta Morera; el diputat provincial i alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró, així com els diputats al Parlament de Catalunya Sílvia Romero, Antoni Flores, i Jeannine Abella. En el seu discurs inicial, l’alcaldessa de Tremp ha recolzat la iniciativa, entre altres factors, per l’”encaix” que considera que té amb el Geoparc Orígens.

Estalvi directe en la factura de la llum

 
Amb seu a Tremp, Energia del Pallars Jussà contempla instal·lar, en una fase inicial, un miler de plaques solars en teulades d’equipaments municipals de Tremp i la Pobla de Segur. Això permetrà a la cooperativa proporcionar als seus socis una autonomia energètica per a una bona part dels seus consums. L’aprofitament d’aquesta energia es descomptarà directament de la factura del client, oferint un estalvi energètic mensual notori. L’únic requisit és que l’habitatge del consumidor estigui situat dins d’un radi de 500 metres de distància d’alguna de les instal·lacions fotovoltaiques.

La comunitat ciutadana d’energia contempla una generació fotovoltaica inicial de més de 400 quilowatts, així com una sèrie d'actuacions per maximitzar l'aprofitament de la generació produïda localment. Això serà possible gràcies a sistemes d'emmagatzematge, sistemes de monitorització, control de demandes i anàlisi de la participació en els mercats locals d'electricitat.

En total, el cost previst d'aquest projecte per part de la Comunitat Energètica del Pallars Jussà és de 727.000 euros, dels quals 323.000 són aportats pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, que ha decidit recolzar la iniciativa a través de l'Institut per a la Diversificació i estalvi de l'Energia (IDAE). En el conjunt d'Espanya, fins a 45 projectes, 10 dels quals a Catalunya, es beneficiaran d'aquests ajuts.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació