Dissabte, 20 d'abril de 2024
turisme

Comença una nova temporada de la brama del cérvol al Pallars

Boumort, el Parc Natural de l’Alt Pirineu i la Reserva de Caça de l'Alt Pallars són els punts des d’on es pot observar un dels espectacles més impressionants de la natura

Redacció Pallars | 15 de setembre de 2022 a les 10:20
Un cérvol en plena brama a la Reserva de Boumort | Agricultura
Com cada setembre a les portes de la tardor, el Pallars dona el tret de sortida a una nova temporada de la brama del cérvol. Espais com el Parc Natural de l'Alt Pirineu, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i especialment les reserves de caça de Boumort i de l'Alt Pallars esdevenen punts des d'on observar un dels espectacles més impressionants de la natura.

Entre els mesos de setembre i octubre, la brama del cérvol, durant la qual els mascles es disputen les femelles i intenten seduir-les bramant constantment i marcant el territori amb secrecions glandulars i d’orina i rascant els troncs amb la cornamenta. És una època en què és fàcil observar cérvols pel bosc, mentre que el moment òptim per sentir bramar els animals és a primeres hores del dia (quan despunta el sol) o al capvespre.
 
Per ser el més respectuós possible, però, és bàsic seguir una sèrie de consells, com respectar el silenci, ja que l’oïda és el sentit que tenen més desenvolupat d'aquests aniamals. Per això cal evitar fer sorolls. També respectar les distàncies, donat que per la seguretat de l’animal i la dels observadors, cal evitar apropar-se als cérvols durant l’època de la brama.
 
Són animals salvatges i el seu comportament és imprevisible. Una distància mínima d’uns 50 metres s’hauria de preservar sempre. També es recomana anar acompanyat d’un guia, perquè per gaudir al màxim de l’experiència val la pena contractar experts que coneguin el territori. I també és necessari portar prismàtics i així poder observar els cérvols amb comoditat des de la distància.

Aquest fenònem natural i cíclic ha esdevingut des de fa anys en un gran atractiu turístic per als amants de la natura i la fauna i cada any són més els que la descobreixen. A la Reserva Nacional de Caça de Boumort diferents empreses ofereixen paquets turístics que inclouen l’allotjament, el trasllat a la reserva amb vehicles tottereny i un guia especialista que facilita l’accés als llocs on es pot sentir la brama en primera persona. Cal remarcar que es limita l’accés públic a determinades zones de la reserva, on només es podrà anar-hi amb qualsevol de les empreses autoritzades.

Pel que fa al Parc Natural de l’Alt Pirineu i al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, hi ha empreses dedicadas a activitats d’interpretació i estudi del medi, organitzant excursions per gaudir de l’observació dels grans ungulats salvatges mascles en zel amb guies-interpretadors acreditats d’ambdós parcs. Les empreses proposen una activitat d’escolta i observació de la brama dels mascles de cérvol en zel, ja sigui a l’albada o al capvespre.
 
A les Valls d’Àneu s’habiliten punts d’observació gratuïts a les Ares, al Port de la Bonaigua, Alós d'Isil i Cerbi. D'altra banda, i de forma privada, diversos guies intèrprets acreditats pel parc acompanyen els visitants durant l’observació de la brama a la zona del massís de l’Orri, concretament a Tornafort i a les valls de Cardós.

El centre MónNatura Pirineus de la Fundació Catalunya La Pedrera ofereix estades i activitats adreçades a tot tipus de públic amb l'objectiu d'apropar els visitants a la natura i descobrir l'essència dels Pirineus. Aquest complex també organitza visites a la brama del cérvol amb sortides al capvespre per escoltar els brams dels mascles en plena època de zel al Parc Natural de l’Alt Pirineu. Es viatja fins al poble de Gavàs i es caminen uns 800 metres fins al punt d’escolta. Les visites s’han programat pels dies 17 i 24 de setembre i 1, 8 i 15 d’octubre i cal fer reserva prèvia a MónNatura Pirineus.

 

Descoberta del gat salvatge

 
Per altra banda, enguany MónNatura Pirineus ha preparat una activitat nova per descobrir el gat salvatge a través d0un mapa per seguir les seves petjades. També ajudaran a descobrir 10 punts d’interpretació que alhora permetran conèixer el paisatge de les Planes de Son, a les Valls d’Àneu, així com altres animals que hi viuen com els talpons i les formigues, la vegetació de l’alta muntanya i moltes altres curiositats.


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació