Dijous, 18 d'abril de 2024
esquí

El Tribunal Suprem obre finalment la porta a l'ampliació de Baqueira cap al Sobirà

L’alt tribunal ha revocat una sentència del TSJC que impedia la instal·lació d’un nou telecadira prop del Parc Nacional d’Aigüestortes

Redacció Baqueira Beret | 6 de setembre de 2022 a les 11:14
Esquiadors a les pistes de Baqueira Beret durant aquesta temporada | ACN
Ja és oficial: Baqueira Beret es podrà ampliar cap al Pallars Sobirà. Així ho ha confirmat el Tribunal Suprem, que tal com avança el diari Segre, finalment ha revocat una sentència del TSJC del 2020 que impedia la instal·lació d'un nou telecadira a la zona de la Peülla, dins l'àrea perifèrica de protecció del Parc Nacional d'Aigüestortes. La deicisió del TS ja havia transcendit el passat mes de juliol, però no s'havia fet oficial ara.

El tribunal català havia revocat l'autorització de la Generalitat per construir aquest remuntador després d'un recurs interposat per l'associació ecologista Ipcena. El TSJC considerava que la instal·lació no s'ajustava a la normativa, ja que no entrava dins dels "usos i aprofitaments tradicionals" dins l'espai protegit.

Ara, però, el TS sentencia que sí que s'hi poden dur a terme obres i activitats no tradicionals si aquestes garanteixen la conservació i la protecció del medi natural. Un fet ja ratificat amb un informe del Patronat d'Aigüestortes de l'any 2017. Per altra banda, fa dos anys el TSJC també havia denegat una autorització especial per a un abocament d'aigües residuals al riu Bonaigua. En aquest sentit, el Suprem diu que l'òrgan competent per denegar-ho o no és la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE).

Des de l'Ajuntament d'Alt Àneu, que juntament amb Baqueira Beret havien interposat un recurs de cassació contra la sentència del TSJC, la decisió del Suprem ha estat rebuda amb satisfacció. En declaracions a Pallars Digital, el seu alcalde, Xavier Llena, afirma que la sentència "és de sentit comú", tot defensant el projecte d'ampliació de Baqueira. "Era un pla especial fet amb els diferents agents i molt ben consensuat", afirma.

Pel que fa a l'impacte del futur telecadira, Llena argumenta que només entra 10 metres dins l'àrea de protecció, i que, al tractar-se d'una zona perifèrica, i per tant, "de transició", l'impacte és menor. Pel que fa al futur de l'expansió de Baqueira, l'alcalde afirma que es reprendrà "poc a poc", i que en tot cas s'abordarà de cara a la temporada que ve.

Per la seva banda, i tal com explica Segre, l'entitat Ipcena elevarà una queixa a la Comissió Europea, ja que considera que instal·lar un remuntador dins d'un espai natural "infringeix la normativa ambiental comunitària".

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació