Dijous, 18 d'abril de 2024
mai tant!

La curiosa simil·litud entre la Vall Fosca i una icònica foto de Nova York

La mítica instantània dels treballadors d'un gratacel de Manhattan sembla tenir un precedent pallarès

Redacció La Torre de Capdella | 10 d'agost de 2022 a les 12:14
Sis obrers penjats d'un cable sobre l'Estany Gento pels volts de la dècada de 1910 | Autor desconegut
La fotografia i la casualitat ha permès connectar dos llocs molt allunyats geogràficament i diametralment diferents entre ells: la Vall Fosca i Nova York. Tot plegat, després que una visitant del Museu Hidroelèctric de Capdella es fixés en una foto antiga d'uns treballadors penjats d'un cable a Estany Gento durant les obres de les centrals hidroelèctriques. 

La instantània, que data de finals de la dècada de 1910, va fer que a la visitant li vingués a la memòria una altra fotografia històrica i que també està protagonitzada per obrers: Lunch atop a Skyscraper (Dinar dalt d'un gratacels). L'escenari, però, no són els llacs de la Vall Fosca sinó el centre de Manhattan, a Nova York, on es pot veure a 11 homes dinant sobre una viga a 260 metres d'alçada.
 
La fotografia americana va ser presa l'any 1932 pel fotògraf Charles C. Ebbets i mostra uns obrers que treballaven en la construcció del RCA Building, l'actual 30 Rockefeller Plaza, edifici finalitzat l'any 1933. 

Malgrat la distància, les dues fotografies tenen diversos punts de connexió. Per una banda, representen a la classe obrera, als treballadors, però també a dues obres que van marcar el futur dels dos indrets: en primer lloc, les centrals hidroelèctriques del Pallars, que van il·luminar Catalunya, i en segon lloc, els alts gratacels que van convertir Nova York en una icona de l'arquitectura mundial.


 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació