Dimarts, 25 de juny de 2024
agricultura

El Museu de Camins recupera l'antiga bassa agrícola i la séquia que permet el reg dels prats de Vilamur

L'aigua ha tornat a circular pels canals de reg després de 30 anys

Redacció Soriguera | 10 d'agost de 2022 a les 10:07
Participants del camp de treball obrint la séquia per deixar passar l'aigua | ACN
El Museu de Camins ha recuperat, mitjançant una formació en impermeabilització promoguda pel Parc Natural de l’Alt Pirineu, l'antiga bassa agrícola i la séquia que regava per inundació els prats de la Solana i de Sant Genís de Vilamur, al municipi de Soriguera. Aquesta antiga bassa, construïda amb pedra seca i amb argila, i la séquia adjacent, havien quedat amagades amb el pas del temps, el desús des dels anys vuitanta i l'erosió del terreny.

Gràcies a les tasques de recuperació que han efectuat durant aquests últims dos anys desenes de voluntaris que han participat en els camps de treball del Museu de Camins, se n'ha pogut recuperar el seu funcionament i ús habitual: el reg per inundació dels prats.


Després de més de 30 anys, aquest dimarts han posat altre cop en funcionament la bassa i la séquia. Pilar Grau, veïna de Vilamur, ha destacat la importància que tenia pels veïns del poble i ha dit que del seu bon funcionament en depenia treure herba pels animals o producció de l'hort.

Per la seva banda, Aina Ribé, del Museu de Camins, ha explicat que fa dos anys que treballen en la recuperació d'aquest patrimoni que havia quedat amagat per la vegetació. Aquestes tasques de recuperació també serveixen als participants dels camps de treball per conèixer maneres de treballar de fa més de trenta anys al Pallars i per mostrar als visitants del Museu de Camins uns valors que amb el temps s'estan perdent.
 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació