Divendres, 19 d'abril de 2024
patrimoni

Les excavacions al Pui de Segur localitzen una desena de cases de finals del segle XIV i principis del XV

Els treballs, juntament amb els de l'Esplugues, ajuden a explicar els 600 anys d'història medieval de la zona

Redacció La Pobla de Segur | 10 d'agost de 2022 a les 08:45
Imatge de les excavacions al Pui de Segur | ACN
Les excavacions que s'estan portant a terme al Pui de Segur, prop de la Pobla de Segur, han delimitat fins al moment una desena de cases. Es tracta d'edificacions de tres habitacions i més d'un pis on els treballs han permès documentar murs de més de dos metres d'alçada, les escales per pujar d'un pis a l'altre i les portes d'entrada.

L'arqueòleg i director de l'excavació, Walther Alegría, ha indicat que les construccions estan documentades entre finals del segle XIV i principis del XV, quan els seus habitants van abandonar aquest espai per anar cap a la Pobla de Segur. Per altra banda, arqueòlegs també excaven anualment a les Esplugues de Segur, fet que els ajuda a explicar els 600 anys d'història medieval de la zona, segons ha remarcat Alegría.

La prioritat d'aquestes excavacions al Pui de Segur és delimitar els espais que conformaven una casa per poder-ne fer una interpretació i, posteriorment, divulgar-ho al gran públic. En visites en aquest espai, volen que la ciutadania en general es faci una idea de com era aquell hàbitat, en què han trobat restes d'ofici de pastor.

Així mateix, Alegría ha destacat el bon estat de conservació de moltes de les parets de les cases que han pogut documentar. Tanmateix, la meteorologia ha impedit aquesta campanya als arqueòlegs anar a excavar a l'Esplugues. El que sí que tenen documentat per campanyes anteriors és que d'aquella població situada en balmes es va baixar a la zona del Pui de Segur, un nucli feudal al voltant d'una església o fortificació.

Al segle XIV, ja consta més població a l'actual ubicació de la Pobla de Segur que no pas al Pui de Segur. El motiu és que, poc a poc, els habitants van anar baixant a la vora del riu i així es podien dedicar més al comerç.

Visita guiada al jaciment


Per tal de donar a conèixer aquest patrimoni arqueològic, l'Ajuntament de la Pobla de Segur ha organitzat per aquest dijous 11 d'agost una visita guiada al jaciment del Pui de Segur. L'activitat per assistir a les excavacions, que és gratuïta però cal inscripció prèvia, donarà el tret de sortida a les cinc de la tarda a l'ermita de Sant Miquel.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació