Dissabte, 27 d'abril de 2024
polítiques de muntanya

L'IDAPA impulsarà 22 actuacions de política de muntanya, amb èmfasi en la digitalització

La dinamització de l’àrea 5G de l’Alt Pirineu, l’estudi de la cobertura o la digitalització són algunes de les actuacions concretes en el camp de la connectivitat

Redacció Pallars | 5 d'agost de 2022 a les 08:30
Imatge del Consell General de Muntanya celebrat recentment | Govern
L’Institut per al Desenvolupament de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA), dependent del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori, impulsarà la digitalització de les comarques pirinenques com a part del pla de treball aprovat per aquest 2022, que detalla set programes i 22 accions específiques en polítiques de muntanya. A més de la digitalització, l’IDAPA també treballarà millores en mobilitat i donarà suport a la promoció del patrimoni cultural i al desenvolupament local adreçada als ens locals i entitat sense afany de lucre.

El secretari d’Infraestructures i Mobilitat, Isidre Gavín, ha presidit el Consell Rector de l’organisme que ha aprovat diferents actuacions. Entre aquestes, destaca la dinamització de l’Àrea 5G de l’Alt Pirineu, un estudi de l’estat de cobertura dels serveis de banda ampla fixa i mòbil en els nuclis de l’Alt Pirineu i Aran, o la digitalització de les set estacions d’esquí nòrdic de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC).

També es contempla l’avançament de la integració tarifària al darrer trimestre d’enguany, la proposta d’ajuts a museus i equipaments patrimonials adherits a la Xarxa de museus i equipaments patrimonials de l’Alt Pirineu i Aran, i la col·laboració amb el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Centre d’Art i Natura (CAN) de Farrera pel programa de beques de recerca Salvador Grau.

Reunió del Consell General de Muntanya


D’altra banda, el director general de Polítiques de Muntanya i del Litoral, Jesús Fierro, ha presidit el Consell General de Muntanya, l’òrgan col·legiat de participació i consulta de tots els consells comarcals muntanyencs. En la reunió s’ha donat compte dels prop de 14 milions d'euros que el Govern ha destinat ja a aquests territoris durant el primer semestre de 2022.

En la reunió del Consell General de Muntanya també s’ha donat compte de l’increment de la dotació pressupostària de la Direcció General de Polítiques de Muntanya i del Litoral (16,4 milions) i de l’IDAPA (2,5 milions), molt per sobre de les xifres habituals els darrers anys.

Fierro ha expressat el compromís del Departament de la Vicepresidència en l’impuls d’iniciatives per millorar la qualitat de vida i l’arrelament de la població que viu en els territoris de muntanya, que representen el 46% de la superfície de Catalunya i sumen 300 municipis. Dues de les iniciatives més rellevants en aquest sentit per als propers anys són l’Agenda Estratègica del Pirineu 2030 i la nova Llei de Muntanya.

L’Estratègia del Pirineu serà un full de ruta per orientar el desenvolupament sostenible de les comarques pirinenques els pròxims anys amb un segell i identitat propi. Ha de treballar per garantir l’arrelament de la població, l’accés als serveis bàsics i la connectivitat física i digital. L’Agenda haurà d’ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural i situant les persones al centre de les decisions.

Pel que fa a la nova Llei de muntanya, el Govern n’ha aprovat la memòria preliminar. El text considera que les polítiques de muntanya han d’apostar per atreure capital humà, residents permanents i activitat econòmica durant tot l’any; aprofitar els recursos propis en un marc de sostenibilitat i resiliència, i ajustar les polítiques públiques i la seva governança a les característiques concretes d’aquests territoris. La memòria preliminar es mantindrà en consulta pública fins a finals de setembre.

 

Altres notícies que et poden interessar





 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació