Dijous, 25 d'abril de 2024
patrimoni

​L'Hospital de cartró acull tallers d'arqueologia per implicar els veïns en la seva conservació

L’edifici de la Vall Fosca, únic a Europa, es va construir l'any 1912 i ha tingut molts usos en el transcurs dels anys

Redacció Capdella | 2 d'agost de 2022 a les 10:20
Veïnes de la Vall Fosca al taller d’arqueologia | ACN
L'Hospital de cartró de Capdella és un edifici únic a Europa i probablement al món, que ha perdurat durant més de 100 anys. Amb la voluntat d'implicar la població local en la seva conservació, s'han realitzat una sèrie de tallers d'arqueologia sota el títol Conservant objectes. Conservant memòries, una activitat del Museu Hidroelèctric de Capdella.


L'edifici es va construir l'any 1912 per atendre els ferits de les obres de la central de Capdella amb caràcter efímer, però ha perdurat fins a l'actualitat. Durant aquests 100 anys, ha tingut diferents usos, com el d'hospital, escola o espai de joc. Ara, es converteix en un laboratori arqueològic on els veïns han pogut documentar i ressenyar els objectes que s'han trobat al seu interior i entorn.

Ana Pastor, arqueòloga i conservadora d'arqueologia, ha explicat que els tallers de conservació es fan amb objectes arqueològics contemporanis provinents dels treballs de neteja de l'Hospital de cartró. S'han fet mètodes de catalogació, neteja i embalatge de peces per la seva futura conservació. Pastor ha comentat que la voluntat d'aquests tallers ha estat socialitzadora. Implicar la població local amb aquestes tasques "és una estratègia de conservació preventiva a llarg termini", ha sentenciat l'arqueòloga.
 

Imatge d’algun dels elements que s’han pogut restaurar. Foto: ACN


Entre les peces que han documentat, hi ha moltes ampolles de vidre, eines de cuina i peces de vestir com sabates o joguines. A través d'aquests objectes i el coneixement dels veïns es van coneixent històries amagades de l'Hospital de cartró. Aquests relats són importants donat que del mateix hospital hi ha molt poca documentació i, per tant, són els objectes que parlen d'aquest espai i les històries que hi van passar, ha narrat Pastor.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació