Dimarts, 21 de maig de 2024
Jocs d'hivern

Espot es mostra satisfet per la nova candidatura dels Jocs d'Hivern i Rialp demana proves a Port Ainé

La plataforma Stop JJOO lamenta que el Govern segueixi destinant recursos públics en una candidatura olímpica catalana

Redacció Espot | 1 d'agost de 2022 a les 08:45
Esquiadors en un telecadira de l’estació pallaresa d'Espot | ACN
Els alcaldes pallaresos s'han mostrat satisfets pel fet que la Generalitat hagi decidit tirar endavant una nova proposta per a una candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern a Catalunya. L'alcalde d'Espot, Josep Maria Sebastia, ha valorat "molt positivament" que la candidatura olímpica contempli l'estació d'esquí d'Espot per acollir la disciplina d’snowboard i la de l’eslàlom gegant paral·lel. Sebastia ha destacat la trajectòria de l'estació d'Espot en la celebració de competicions esportives i ha destacat alguna prova de campionat del món. Per l'alcalde d'Espot poder acollir una competició situarà al municipi en el "mapa olímpic”.

Per la seva banda, l'alcalde de Rialp, Gerard Sabarich, ha reconegut que té "el cor dividit". Per una banda reconeix estar "content" perquè després de molt insistir en què el Pallars Sobirà tingués presència de manera activa als Jocs, es compti amb Espot. Per altra banda, però, diu estar "trist i decebut" perquè només acollirà dos proves, quan “cinc estacions d'esquí de les 11 que hi ha a Catalunya estan al Pallars Sobirà", recorda.

"Només dues proves en aquesta comarca és insuficient" i lamenta que la representació territorial és "molt pobra". "Crec que ens mereixem més i estic trist perquè han deixat fora a Port Ainé, una estació familiar, que agrada molt a la gent i que té capacitat tècnica per desenvolupar alguna de les múltiples proves que hi ha en uns Jocs Olímpics", ha afegit.

Pel que fa als alcaldes d’altres comarques, el de Vielha, Juan Antonio Serrano, afirma que l'estació de Baqueira Beret està "plenament preparada" per acollir proves d'esquí. L'alcalde de Vielha i síndic d'Aran en funcions, Juan Antonio Serrano, ha reiterat l'opinió de l'Aran a favor de la candidatura dels Jocs Olímpics d'hivern 2030. Ha demanat al Govern "fermesa i ganes" a l'hora de tirar-la endavant" i ha assegurat que la Generalitat trobarà plena predisposició" de la Val d'Aran per aconseguir-ho. Amb relació a l'hostaleria, ha destacat que compta amb prop de 3.000 places d'allotjament.

L'alcaldessa de la Vall de Boí, Sònia Bruguera, s'ha expressat en la mateixa línia i ha dit que "si el projecte olímpic s'acaba materialitzant, serà una bona notícia". Bruguera ha volgut remarcar que els Jocs acceleraran inversions que el Pirineu ja fa temps que demanda i ha afegit que si els Jocs no s'acaben fent, les inversions hauran d'arribar. L'alcaldessa de la Vall de Boí ha destacat "l'experiència" de l'estació de Boí Taüll en la celebració de proves d'esquí de muntanya havent celebrat uns europeus i tenint a l'agenda del 2022-23 uns mundials.

L'alcalde de Puigcerdà, Albert Pinyeira, ha celebrat que la candidatura "no s'hagi quedat en un calaix" perquè "Catalunya té prou solvència per tirar endavant el projecte". Tot i això, reclama que "s'escolti més al Pirineu, perquè encara és un projecte que es fa sense comptar amb el territori" i també ha demanat al Govern que "concreti", perquè "s'ha parlat de projecte però no de dates".

Pinyeira celebra que les proves d'esquí es puguin fer a la Molina-Masella però reivindica que Puigcerdà aculli alguna prova d'esport de gel, "per tradició de pràctica esportiva, per sostenibilitat, per clubs que competeixen al màxim nivell i per instal·lacions esportives". En aquest sentit, ha recordat que a Puigcerdà tenen la pista de gel més gran de tot Catalunya i per tant aspiren a acollir proves de gel "i més ara que ja no aniran proves a l'Aragó”.


Stop JJOO reclama la consulta


Qui també s’ha pronunciat és la plataforma Stop JJOO, que lamenta que el Govern segueixi destinant recursos públics, ara en una candidatura olímpica catalana. Reclamen que és urgent que es plantegin solucions per avançar en una altra direcció que permeti revertir la greu crisi climàtica, econòmica i social.

Per la plataforma, el projecte condemna a "seguir depenent d'un model esgotat i injust" a la gent del Pirineu i que només és "una menjadora de recursos públics”. Stop JJOO també exigeix que la consellera Vilagrà convoqui la consulta que va suspendre i que es paralitzin els tràmits de la candidatura fins que els veïns i veïnes del Pirineu no puguin decidir. 

Pallars Actiu, a favor dels Jocs


D'altra banda, Pallars Actiu, la societat de foment del Pallars, ha emès un manifest en el qual dona “ple suport” a la candidatura olímpica catalana. L’entitat considera que poder acollir els Jocs seria "una oportunitat sense precedents" per poder reactivar l’economia i millorar la connectivitat en unes comarques de muntanya que "des de fa dècades estan molt mancades d’inversions a tots nivells".

 Consulta el projecte de la candidatura dels Jocs Olímpics d'Hivern

 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació