Divendres, 19 d'abril de 2024
dades: meteorologia

El Pallars ha patit el juny amb més calor des del 2009 i el juliol apunta també a rècord

Al juliol, la temperatura màxima diària supera els 35ºC de mitjana a 13 estacions del país, entre les quals Tremp i Sant Romà d'Abella

Roger Tugas Vilardell Pallars | 26 de juliol de 2022 a les 11:32
Imatge de la columna de fum de l'incendi del Montsec vista des de Terradets | Sandra Artiol
Les onades de calor són cada cop més recurrents i amb pics més elevats, cosa que es tradueix en incendis com els que s’han patit darrerament a Catalunya o els que hi va haver a la Catalunya Nord a finals del mes passat, entre altres problemàtiques. És una conseqüència de la situació d'emergència climàtica de què tant alerten els experts i que pot anar a pitjor si no s'hi posa remei.

Al 95% de les 177 estacions meteorològiques amb informació disponible arreu del país, de fet, la temperatura màxima diària registrada el juny ha estat, de mitjana, més alta que en qualsevol any precedent des que es disposa de dades, a partir del 2009. En el cas del Pallars, aquesta dada és encara més contundent: el 100% de les 10 estacions pallareses han batut rècords. I aquest juliol també apunta a rècord a bona part de Catalunya.
 


La xarxa d'estacions meteorològiques automàtiques integra les estacions automatitzades gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya, les quals permeten consultar diverses variables recollides cada hora aquest 2022 i els 13 anys anteriors, entre les quals la temperatura. I de les 177 disponibles, només vuit havien registrat, de mitjana, temperatures màximes diàries més altes el juny de 2017, un altre any en què aquest mes va ser molt calorós.

Es tracta, en tots els casos, de punts de costa, tal com es pot consultar al mapa inicial i també en tots ells les temperatures del juny de 2022 han estat les segones més altes dels darrers 14 anys, menys de mig grau per darrere que les del 2017. En concret, pel que fa a la Costa Daurada, es troben en aquesta segona posició les estacions de Tarragona, Torredembarra, Cunit i Vinyols i els Arcs, i a banda, també n'hi ha dues de Barcelona, la de Cabrils i la de Fogars de la Selva -l'única que no és estrictament costanera.

La temperatura màxima diària va superar els 30 graus de mitjana el juny passat al 55% d'estacions, essent especialment elevades a Ponent, fins al punt que la de Lleida i la d'Alcarràs van quedar per damunt dels 34 graus. Els set punts més calorosos, de fet, van ser tots del Segrià i la Noguera.


Pel que fa a aquest juliol, fins als registres del passat dia 18, 41 estacions han acumulat la mitjana de temperatures màximes més altes durant aquest període, pràcticament una de cada quatre, tal com es poden localitzar al següent mapa. Ara bé, aquest percentatge podria acabar sent superior quan acabi el mes si es compleixen les previsions. A 108 més, de fet, per ara s'hi ha registrat la segona mitjana de temperatures màximes més elevada.
 


Lògicament, la calor suportada és també superior a la del juny. Fins al dia 18, la temperatura diària màxima era, de mitjana, superior als 35 graus a 13 punts. Fins i tot frega els 36 a les estacions d'Artés (Bages) i Montesquiu (Osona), seguides com a més caloroses per dos punts al Pallars Jussà (Tremp i Sant Romà d'Abella) i el de Lleida. Per ara, a la majoria d'estacions, el rècord de temperatura en un inici de juliol va tenir lloc el 2015, malgrat que aquest registre pot canviar molt els propers dies. Entre els dies 15 i 16, vuit estacions van arribar o superar els 40 graus, quatre del Segrià (Lleida, Seròs, Gimenells i el Pla de la Font, i Torres de Segre), tres del Pallars Jussà (Tremp, la Pobla de Segur, i Isona i Conca d'Ellà) i Artés.


Efectivament, el següent gràfic mostra com els pics de temperatura diaris van caure després de l'onada de mitjans de juny i el juliol va començar en nivells homologables a anys previs, per bé que posteriorment es va tornar a enfilar fins ara. I les previsions apunten a que aquesta situació no ha de moderar-se massa fins a finals de mes, així que les possibilitats que acabi resultant també un juliol de rècord de temperatures a bona part del país són també serioses. Aquesta dinàmica, de fet, és compartida a pràcticament totes les estacions meteorològiques, tal com es pot consultar igualment de forma individual.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació