Divendres, 19 d'abril de 2024
lleure infantil

Monitors de Rosa dels Vents a Rialp denuncien explotació laboral i tracte vexatori

L'empresa desmenteix les acusacions afirmant que les colònies han passat la inspecció sense problemes i que compleixen amb totes les normatives

Tomàs Garcia / Jordi Ubach Rialp | 13 de juliol de 2022 a les 10:00
Imatge de dos monitors de Rosa dels Vents | Rosa dels Vents
Diversos monitors de lleure de Rosa dels Vents han denunciat una possible vulneració dels drets fonamentals dels treballadors durant les colònies que l'empresa du a terme a l'Hotel Condes del Pallars de Rialp. Així ho ha explicat a Pallars Digital una de les monitores -que ha preferit romandre en l'anonimat- que relata que durant la setmana que van ser-hi, del 2 al 9 de juliol, van haver de treballar 24 hores al dia, tot i que per contracte s'estipula que el màxim són 37 hores i mitja setmanals.

"No se'ns respectaven les hores de son", afirma. A més, denuncia que tan sols tenien dues hores lliures, que a la pràctica, assegura, "només eren per menjar i poder dutxar-nos". Per altra banda, explica que les indicacions de l'equip de direcció eren contradictòries: "no podíem sortir del recinte ni tampoc seure o parlar entre nosaltres".

"Desorganització i ritme frenètic"


Pel que fa a la formació, la monitora assegura que va ser "molt ràpida i sense coneixements". Un fet, alerta, que suposava "un perill per als nens, especialment a l'hora de realitzar activitats d'aventura, com el ràpel". En aquest sentit, lamenta que hi ha "desorganització" i el ritme era "frenètic". Una situació, que segons aquest testimoni, va provocar que alguns infants estiguessin descontents i fins i tot dos d'ells haguessin de marxar per decisió dels pares.

Per aquest motiu, continua, "vam decidir posar-ho de manifest en una reunió". La resposta per part de la direcció, però, i sempre segons la versió de la monitora, van ser "males cares i queixes contra nosaltres". "Nosaltres només volíem ajudar a millorar la situació", assegura, "però a l'acabar els set dies ens van dir que ens acomiadaven perquè no havíem superat la setmana de prova".

Davant d'aquest fet, la monitora creu que l'empresa ha actuat de manera improcedent. "Rosa dels Vents funciona per sancions, però s'han d'informar per escrit", explica. A més, continua, "les liquidacions s'han de pagar abans de mes, però encara no hem cobrat i tampoc tenim esperances de fer-ho". De fet, afirma, tot just començar els van dir que "cobrarien menys del que havien promès". Per tot plegat, tant ella com altres monitors afirmen que estan pensant en denunciar l'empresa.

Rosa dels Vents nega les acusacions


Per la seva banda, i contactada per aquest diari, la responsable del departament d'activitats de Rosa dels Vents nega les acusacions del grup de monitors, tot afirmant que els sap greu que "monitors que no tenen vocació qüestionin i dubtin de nosaltres i tirin pel terra l'esforç de totes les persones que des de fa més de 45 anys treballen en el lleure infantil". Pel que fa als acomiadaments, l'empresa exposa que "hi ha un petit percentatge de monitors que no compleixen amb els requisits".

Tanmateix, expliquen que tenen totes les persones donades d'alta, tal com marca el decret de Joventut. "Ens fan inspeccions anuals i les passem sense problemes", exposa. Precisament, concreten, "a l'Hotel Condes del Pallars vam passar l'última revisió la setmana passada". En relació amb els contractes dels monitors, l'empresa afirma que han fet "millores" i que ara treballen de manera digital. "Els fem fixes discontinus amb l'objectiu de que acabin treballant cada any amb nosaltres”.

Des de Rosa dels Vents asseguren també que tots els monitors reben com a mínim dos dies de formació abans d’entrar a treballar. Finalment, expliquen que en total treballen amb més de 400 monitors i 7.000 infants. "Evidentment que podem tenir errades", asseguren. En aquest sentit, declaren que “molts monitors, quan entren, es pensen que aquesta és una feina fàcil, però no és així; hi ha un component lúdic molt bonic, però no deixa de ser una feina. Nosaltres som professionals del lleure".

Un any més amb queixes


No és la primera vegada que Rosa dels Vents és al punt de mira a causa de les queixes de monitors i pares. L'any passat, l'empresa va rebre acusacions de negligència, brots de Covid-19 i explotació laboral en diverses de les seves colònies, incloses les que es realitzen a l'Hotel Condes de Rialp.

Diverses famílies van posar al crit al cel després que trascendís que hi havia monitors que seguien treballant tot i presentar símptomes. En aquella ocasió, Rosa dels Vents va emetre un comunicat on afirmava complir "amb tots els protocols de seguretat i de prevenció de la Covid-19".

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació