Dissabte, 20 de juliol de 2024
drogues

L'alcohol provoca més de la meitat dels tractaments per addicció a Projecte Home a Tremp

L'entitat va atendre 87 persones durant el 2021 als dos centres que té a la demarcació, a la capital del Jussà i a Balaguer

Redacció Tremp | 6 de juliol de 2022 a les 10:09
Imatge de l'exposició | Projecte Home
L'ONG per a les addicions Projecte Home Catalunya va atendre 87 persones durant el 2021 a les comarques de Lleida des dels dos centres que l'entitat té a la demarcació, a Tremp i Balaguer. Es tracta de persones amb addiccions severes que, en la majoria dels casos, han rebut atenció i orientació sobre el seu cas i que han participat en els programes de tractament ambulatori de les addiccions que pateixen.

Entre les persones en tractament als centres de Projecte Home a la demarcació de Lleida, destaca que més de la meitat dels casos, un 52,6%, té en l'alcohol la seva principal substància de consum. És una xifra rellevant si és té en compte que és força més elevada que la que s'observa en les dades globals d'atenció de l'entitat al conjunt de Catalunya, on l'alcohol provoca un 36,7% dels casos. Les diferències entre els patrons de consum de drogues entre àmbits rurals i àmbits urbans poden ajudar a explicar aquest contrast, segons assenyalen des de Projecte Home.


Després de l'alcohol, segueix la cocaïna com a substància principal de consum per a un 23,7% de les persones en tractament; el cànnabis, que ho és per a un 21,1%, i les ludopaties, que provoquen el 2,6% dels casos restants.

El 84,2% de les persones ateses són homes mentre que un 15,8% són dones, xifra que, segons l'entitat, posa de relleu l'ampli marge de millora encara existent pel que fa a l'accessibilitat de les dones als programes de tractament de les addiccions. La mitjana d'edat de les persones usuàries se situa als 39,2 anys. Per altra banda, els principals municipis de procedència de les persones ateses són, per aquest ordre, Lleida, Balaguer, Tremp, la Pobla de Segur i Mollerussa.

Exposició «Tu tens la clau»


Enguany, Projecte Home complementa la seva activitat a la demarcació amb l'exposició Tu tens la clau, una mostra que recorre les biblioteques públiques lleidatanes i que pretén fer reflexionar sobre la importància de conèixer-se i enfortir-se per reduir l'abús de les drogues i altres addiccions. A cada municipi que visita la mostra, s'organitzen visites guiades amb alumnes dels centres escolars.

Es tracta d'una activitat de prevenció i sensibilització de les addiccions elaborada per Projecte Home Catalunya i coorganitzada pel Departament de Cultura, a través de la Central de Biblioteques de Lleida. Durant aquest 2022, l'exposició ha passat per les biblioteques del Pont de Suert i Agramunt, i després de l'estiu farà parada a les d'Alcarràs i la Seu d'Urgell. L'any passat, l'exposició va visitar Tremp, Solsona, Balaguer i les Borges Blanques.
 

Altres notícies que et poden interessar 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació