Divendres, 19 d'abril de 2024
renovables

La CUP presenta al·legacions als macroprojectes de parcs solars previstos al Pallars Jussà

Els anticapitalistes acusen ERC i Junts de "permetre les modificacions legals" per facilitar la tramitació d'aquests projectes

Redacció Tremp | 6 de juliol de 2022 a les 08:56
Unes plaques solars en una imatge d'arxiu | ACN
La CUP ha presentat al·legacions als tres projectes de parcs solars que estan en fase d'exposició pública i que afecten els municipis d'Isona i Conca Dellà i Tremp. Els anticapitalistes se sumen així a Salvem lo Pallars, a la Plataforma contra l'Autopista Elèctrica i als centenars de veïns que també ho han fet a títol individual.

En les al·legacions, la CUP se centra en la petició d'autorització administrativa prèvia i de construcció; en l'autorització del projecte d'actuació específica d'interès públic, i en l'avaluació d'impacte ambiental de les tres plantes solars i les seves respectives infraestructures d'evacuació.


En total, recordem, es tracta de tres parcs: Les Alzineres (40 megawatts), Neret (35 negawatts) i Costa Gran (28 megawatts). Unes infraestructures que ocuparien més de 150 hectàrees de terreny i comptarien amb 184.000 panells solars. En aquest sentit, la formació assenyala que les tres plantes estan projectades "en sòl no urbanitzable" als termes municipals d'Isona i Conca Dellà i Tremp.

Els cupaires consideren que el Govern, "decret rere decret, no ha fet res més que buidar de contingut la Llei del Canvi Climàtic aprovada el 2017 i que havia de ser marc referencial per poder fer un desplegament ordenat i respectuós de les energies renovables al territori”. Així, els anticapitalistes responsabilitzen ERC i Junts, però també els polítics locals d'aquestes dues formacions, ja que, afirmen, "han permès les modificacions legals que s'han anat introduint a la llei per tal de facilitar la tramitació d'aquests projectes per la via ràpida, sense respectar en cap moment els usos actuals dels terrenys i sense fer cap planificació territorial".

Un model «descentralitzat»


En aquest sentit, la CUP proposa un altre model d'implantació de les energies renovables sobre el territori, "descentralitzat i proper a les zones de major consum". Divendres passat, de fet, va fer públic l'informe tècnic sobre el potencial de generació elèctrica mitjançant plaques fotovoltaiques a l'AP-7 a Catalunya, que conclou que "només amb l'aprofitament d'espais alterats, ponts i estructures en desús molts municipis propers al traçat de l'AP-7 tindrien cobertes les seves necessitats energètiques".

En aquesta línia, els anticapitalistes demanen al Consell Comarcal del Pallars Jussà que faci un informe similar però adaptat a la comarca, on s'hi incloguin espais alterats com poden ser la via del tren, polígons en desús, antics abocadors o la superfície que ocupa l'acadèmia militar de Talarn, entre altres.


 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació