16 d'abril de 2024
acadèmia de talarn

El Govern planta Felip VI a l'entrega de despatxos de Talarn i no condecora al primer de la promoció

L'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, un dels pocs polítics comarcals presents a l'acte on s'han graduat 496 militars com a suboficials

Redacció Talarn | 5 de juliol de 2022 a les 14:39
Felip VI durant l'entrega de despatxos d'aquest dimarts a l'Acadèmia de Talarn | ACN
La Generalitat ha plantat aquest dimarts Felip VI a l'entrega de despatxos de la 47a promoció de l'Acadèmia General Bàsica de Suboficials (AGBS) de Talarn, i no hi ha enviat cap representant. Per primer cop des del 1980, el millor suboficial de la promoció s'ha quedat sense un reconeixement del Govern.

Fins a l'any 2018, el president de la Generalitat o un conseller entregava al número 1 de la promoció una rèplica de l'espasa de Jaume I el Conqueridor. Un obsequi que l'any 2019 es va substituir per un llibre. 

A banda de la calor, la jornada ha estat marcada també per l'absència de la majoria de les autoritats polítiques locals. Un dels pocs representants pallaresos a l'acte militar, on s'han graduat 496 suboficials, ha estat l'alcalde de Talarn, Àlex Garcia, de la formació independent Ara Talarn. No hi han assistit, per exemple, ni l’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases; ni l’alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró; ni tampoc cap representant del Consell Comarcal del Pallars Jussà.

Una situació similar a la de fa tres anys -la darrera visita del monarca a l’acadèmia pallaresa- quan 10 dels 14 alcaldes del Pallars Jussà tampoc van assistir a l'entrega de despatxos. En aquell cas, la majoria de batlles van declinar la invitació arran del discurs del monarca espanyol del 3 d'octubre de 2017.

La majoria dels nous soldats, andalusos


Dels 496 sotsoficials de la promoció, 34 són dones. Pel que a la procedència dels soldats; 151 són d'Andalusia, 56 de Madrid, 40 de Castella i Lleó, 33 del País Valencià, 30 d'Aragó i 27 d'Extremadura, entre d'altres procedències de l'estat espanyol. De Catalunya han recollit el certificat de sotsoficial 16 soldats i de l'estranger han rebut el despatx un total de 36 militars. Pel que fa a l'edat mitjana de la promoció, aquesta és de 27,82 anys. El 80% són de promoció interna i el 20% restant d'ingrés directe.

El rei Felip VI ha entregat el certificat a José Antonio García Martín, de la Rinconada de la Sierra (Salamanca) que l'acredita com a primer de la promoció. Els despatxos a la resta de soldats els han entregat autoritats militars i civils sota l'atenta mirada de centenars de familiars que estaven a les grades suportant estoicament la calor.


El director-coronel de l'acadèmia de Talarn, José Luis Guerrero, s'ha dirigit als nous sotsoficials i els ha recordat que la situació actual és molt diferent de la que hi havia quan van entrar a l'acadèmia i ha dit que "la pandèmia del coronavirus i una guerra en territori europeu són la terrible manifestació que vivim en un entorn caracteritzat per la volatilitat, la incertesa, el treball en equip i la confiança amb el responsable superior".

L'acte militar ha finalitzat amb un llançament a l'aire de les gorres dels nous sotsoficials i les felicitacions per part dels familiars i amics. Tots ho han celebrat amb un aperitiu presidit pel rei a les instal·lacions de l'AGBS de Talarn.

 

Altres notícies que et poden interessar



 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació