16 d'abril de 2024
aigua

La presa de Tavascan estrena sensors per regular el cabal amb control remot

Ja són sis les instal·lacions hidràuliques d'Endesa que disposen d'aquest sistema a Catalunya

Redacció Tavascan | 4 de juliol de 2022 a les 12:12
Imatge de la presa de Tavascan | ACN
La presa de Tavascan ha estrenat un sensor amb control remot que permet regular el pas d'aigua i augmentar-lo o disminuir-lo en cas de necessitat. Aquests equips, anomenats cabalímetres, monitoritzen les 24 hores la quantitat d'aigua que hi passa. Amb aquesta, ja són sis les instal·lacions hidràuliques d'Endesa a Catalunya que disposen d'aquest sistema a les quals se'n sumaran dues més en el que resta d'any.

La instal·lació d'aquests equips és un exemple de la col·laboració de la companyia amb el cos d'Agents Rurals per contribuir a la preservació i el manteniment de la fauna i el medi ambient al voltant de les centrals. L'acord entre les dues parts es va formalitzar ara farà dos anys amb la signatura d'un conveni en matèria de gestió de centrals hidràuliques.

Josep Maria Puigarnau, agent major de Fauna del cos d'Agents Rurals, ha explicat que aquest nou sistema de sensors permetrà minimitzar les afectacions al medi natural en cas d'accidents. Puigarnau ha afegit que en tot moment podran disposar del cabal de manteniment mínim estipulat i saber si aquest és compleix.
 

La presa de Tavascan, amb el poble al fons Foto: ACN


Els cabalímetres són uns sensors que es col·loquen a les canonades per on passa l'aigua a través de les preses i mesuren, les 24 hores, els litres per segon que circulen aigües avall. Aquesta informació és visible en tot moment des del Centre de Control Hidràulic de la companyia i des d'allí, es pot maniobrar a través d'unes vàlvules que permeten que hi passi més o menys quantitat d'aigua.

El sistema també incorpora un dispositiu amb alarma que s'activa en cas que es baixi de determinat volum, fet que permet una resposta ràpida per part de la companyia per evitar afectacions en el cabal. Els sistemes de control del cabal són especialment útils en els moments crítics, com són la tardor i la primavera. A causa de la quantitat de pluja, en aquests períodes l'aigua baixa més bruta i sovint arrossega branques i d'altres elements que poden dificultar el pas de l'aigua i fer-la disminuir.

Obra de gran complexitat


La instal·lació d'aquests cabalímetres a la presa de Tavascan ha estat una obra de gran complexitat per a la qual ha estat necessària una inversió de 300.000 euros. I és que, com que no disposa d'una instal·lació prèvia per a aquest fi, s'ha hagut de perforar un forat a la mateixa paret de la presa del voltant d'uns 4 metres de profunditat i un diàmetre d'uns 60 centímetres amb la dificultat d'haver de fer-ho amb la presa plena, sense buidar-la prèviament. Albert Piqué, responsable d'Agrupació Alt Pallaresa d'Endesa, ha explicat que va ser necessària la intervenció de submarinistes especialitzats que hi van instal·lar un tap per poder procedir a la perforació sense riscos.

Sis cabalímetres instal·lats


Aquest sistema es va començar a instal·lar a la presa Sant Maurici l'any 2006 i actualment ja el tenen les preses de Borén, Graus, Montalto 1, la Torrassa i ara, també Tavascan. Aquest any s'instal·laran, també a Espot i Moltalto 2. L'ordre d'implantació d'aquests sistemes, segueix criteris de prioritat, és a dir, s'ha començat per a aquelles centrals que per la seva ubicació en cotes més altes o per les característiques del riu i la seva orografia, són més susceptibles a veure reduït el seu cabal per causes externes.
 


Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació