Dilluns, 14 d'octubre de 2024
raiers

La Pobla torna a rememorar l'ofici de raier en una diada «com les d'abans de la pandèmia»

La 44ª edició també ha viscut una baixada especial i inèdita dels raiers pel congost de Collegats

Redacció La Pobla de Segur | 4 de juliol de 2022 a les 08:49
Els tres rais van poder arribar sense dificultats fins al Pont de Claverol | ACN
La Pobla de Segur s'ha tornat a vestir de gal·la aquest cap de setmana per celebrar la 44ª Diada dels Raiers de la Noguera Pallaresa. Una jornada festiva que ha estat marcada, sense dubte, pel retorn a la normalitat després de dues edicions marcades per la pandèmia de la Covid-19.

Enguany no hi hagut sorpreses, i els 18 raiers i raieres que menaven els tres rais van fer arribar les embarcacions des de la presa de Llania fins al Pont de Claverol en una baixada que es va poder seguir novament en directe pel canal de YouTube de l'Associació Cultural dels Raiers de la Noguera Pallaresa, conjuntament amb TV3.



La presidenta de l'Associació Cultural de Raiers de la Noguera Pallaresa, Paula Dalmau, ha destacat la tornada a la normalitat després de la pandèmia. "No hem deixat mai de baixar els rais, però enguany l'hem agafat amb més força, amb una baixada especial i organitzant una gimcana raiera". Una baixada especial i inèdita que es va dur a terme per un dels trams més espectaculars i inspiradors del congost de Collegats i que va tenir lloc el dissabte.

Així, un segle després, els raiers han baixat pel costat de l'Argenteria, la paret de roca que va servir d'inspiració al poeta Jacint Verdaguer o a l'arquitecte Antoni Gaudí. Malgrat la seva dificultat tècnica, degut a l'acanalament del riu, l'augment de la velocitat de l'aigua i la gran quantitat de revolts, els joves raiers poblatans han demostrat novament la seva destresa.
 

La Diada d'enguany també ha viscut una baixada inèdita pel congost de Collegats. Foto: Joan Llimiñana


Respecte a la baixa principal, el diumenge, Paula Dalmau reconeix que durant el recorregut "tens molts sentiments alhora, com tensió i nervis, però sobretot emoció". La d'enguany ha sigut força plàcida en comparació amb la del 2021, una de les més accidentades que es recorda, quan només un dels tres rais va poder arribar al seu destí a causa de les nombroses embarrancades que van tenir lloc.

Per la seva banda, el jove raier Roger Plana, que fa cinc anys que baixa, destaca que cal mantenir aquesta tradició per commemorar un ofici antic i perquè la Diada crea "molta germanor al poble". "Durant la pandèmia, a la festa li faltava alguna cosa i enguany ja veníem amb moltes ganes i torna la festa en el seu màxim esplendor", destaca.
 

Els raiers esperant per iniciar el recorregut des de la presa de Llania. Foto: ACN


Un altre dels participants en la baixada d'aquest diumenge ha estat Lluís Sandiumenge, que fa dos anys que viu i treballa com a professor a la Pobla de Segur. Hi va arribar des de Bellvís i enguany ha baixat com a raier per primera vegada. "M'han acollit molt bé i estic molt content de formar part d'això".

Perquè les embarcacions poguessin baixar pel riu, Endesa ha augmentat el cabal del riu mitjançant la posada en funcionament de les centrals de la Torrassa i Llavorsí. En concret, el cabal del riu s'ha mantingut constant a 25 metres cúbics per segon entre les 10 del matí i les 14 hores a la presa de Sossís.
 
 

Altres notícies que et poden interessar




 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Subscriu-te al diari per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Subscriu-t'hi

Participació