Divendres, 19 d'abril de 2024
obituari

Commoció a les Valls d'Àneu per la mort sobtada de Joan Blanco

Els ajuntaments d’Esterri d’Àneu i Alt Àneu decreten diversos dies de dol oficial per la mort del vicepresident del Consell Cultural de les Valls d'Àneu

Redacció Esterri d'Àneu | 27 de juny de 2022 a les 09:17
Joan Blanco (segon per l'esquerra) era un dels puntals de la cultura a les Valls d'Àneu | Esbaiola't
La desaparició sobtada de l'activista aneuenc Joan Blanco, mort aquest dissabte als 58 anys a causa d'un infart, ha commocionat les Valls d'Àneu. El territori on va dedicar els darrers 30 anys de la seva vida ha volgut rendir un homenatge al fins ara vicepresident del Consell Cultural de les Valls d'Àneu i qui fou alcalde d'Esterri d’Àneu entre 2018 i 2019.

Precisament, el consistori aneuenc ha volgut ser un dels primers a recordar al desaparegut, que també va ser regidor de l'ajuntament i un dels pilars de l'impuls cultural de la zona. En un comunicat, l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu ha expressat la commoció dels seus membres per la pèrdua del seu company i amic, i ha anunciat dos dies de dol oficial el 27 i 28 de juny, durant els quals se suspenen tots els actes lúdics previstos al municipi.

"Només podem tenir paraules d'agraïment per una persona que amb el seu carisma, la seva sinceritat, el seu humor i la seva estima i dedicació al poble d'Esterri i a les Valls d'Àneu, ens ha deixat un llegat que ha estat imprescindible pel desenvolupament i cultura del nostre territori", resa el comunicat. En aquest sentit, el consistori també ha volgut destacar Blanco com un referent de la fotografia i "immortalitzar bona part de la nostra i història i cultura".
 

Per la seva banda, l'Ajuntament d'Alt Àneu també ha volgut recordar Blanco, que va ser tècnic del consistori durant 27 anys. Tots els treballadors i regidors de l'ajuntament han volgut destacar la "immensa commoció per aquesta gran pèrdua", tot agraint al finat la seva "dedicació, entusiasme i estima pel municipi i per les Valls d'Àneu". "El record d'en Joan seguirà viu en tots nosaltres, i també en les seves fotografies, retrats de la nostra cultura i història", ha afirmat en un comunicat el consistori, que ha decretat tres dies de dol.

Qui també ha tingut un record per a l'activista és el Consell Cultural de les Valls d'Àneu, la institució per la que va treballar durant anys i de la qual també va ser president entre 2007 i 2011. En una publicació, el Consell, juntament amb el Dansàneu, el festival de cultures del Pirineu, afirmen: "Devastades, orfes, només l'alegria enorme d'haver-lo viscut, compartit, estimat, ens permet no abaixar els braços en aquests moments de desconsol absolut. Sempre amb tu, i tu sempre amb nosaltres".
 
Les mostres de condol també han arribat des del món polític pallarès, com per exemple des de la Federació Regional d'Esquerra Republicana a l'Alt Pirineu i Aran, i el seu president, Josep Castells, així com de l'alcaldessa d'Isona i Conca Dellà, Rosa Amorós. Així mateix, Mayte Rivero, senadora de Junts per Catalunya i natural d'Esterri d'Àneu, ha assegurat que a banda d'un activista, també marxa "un company, un pare i un bon amic, sempre disposat a ajudar".

Els missatges en record a Joan Blanco també s'han fet sentir des de més enllà de les comarques pallareses. Entre ells, l'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, o el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, que ha definit l'activista com una de les persones que "posen el seu talent, passió i coneixements al servei d'una cultural i el territori que li dona sentit". També han volgut recordar-lo l'exconseller de Cultura Lluís Puig, la Federació d'Ateneus de Catalunya o la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat, així com la revista Garona-Nogueres, publicació en la que Blanco va col·laborar.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació