Dijous, 18 d'abril de 2024
INCENDIS

Activat el nivell màxim d'alerta per incendi forestal a sis municipis del Jussà

La Generalitat ha tancat tots els accessos a la serra de Montsec des d'aquest dijous a la mitjanit

Redacció Pallars | 17 de juny de 2022 a les 10:55
L'incendi de Baldomar ja afecta 1.300 hectàrees | ACN
Els Agents Rurals han activat aquesta mitjanit el nivell 3 del Pla Alfasis municipis del Pallars Jussà, entre els quals Abella de la Conca, Castell de Mur, Gavet, Isona i Conca Dellà, Llimiana i Sant Esteve de la Sarga, davant l’increment del perill d’incendi forestal i la situació de simultaneïtat d’incendis. El Govern també ho ha fet extensiu a tres municipis de l'Alt Urgell i a vuit de la Noguera.
 
A més a més, els Agents Rurals tancaran els accessos als espais de la serra del Montsec i de la Baronia de Rialb, inclòs el congost de Mont-rebei. El cos operatiu reforçarà el dispositiu de prevenció d’incendis forestals i augmentarà la vigilància en aquests espais per tal de fer complir les restriccions d’accés i la normativa de prevenció d’incendis forestals.

Es demana extremar les precaucions davant aquest episodi de perill molt alt d’incendi motivat per les temperatures extremes per l’època de l’any. L’activació del nivell 3 del Pla Alfa, el nivell màxim, implica la suspensió de totes les activitats amb risc d’incendi forestal. Una decisió que es pren també motivada pels incendis forestals actius encara aquest divendres a Catalunya, entre els quals el de Baldomar, a Artesa de Segre, un foc que “preocupa” els Bombers i que ja ha cremat més de 1.000 hectàrees, amb potencial per cremar-ne fins a 20.000. A més, en les últimes hores els Bombers també han hagut d'apagar nous focs al Pirineu, entre ells un a Aulàs, al terme municipal de Tremp, i un altre a Llessui, a Sort.


El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis, davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Aquestes situacions de perill es graduen en una escala de 4 nivells operatius, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el mapa d’aquest Pla Alfa en funció del mapa de perill de risc d’incendi forestal i altres eines d’anàlisi que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.


El cos operatiu ha recordat que està totalment prohibit fer foc en zones forestals i el seu entorn i ha requerit que s’evitin activitats de risc al medi natural. També ha demanat tenir present que el 90% dels incendis forestals són conseqüència de l’activitat humana, sigui per imprudències o per accidents. Donada la situació actual i l’evolució que es preveu per a les properes hores i de cara al cap de setmana, s'ha demanat molta col·laboració a la ciutadania perquè eviti les activitats que puguin generar risc de nous incendis.

 

Altres notícies que et poden interessar


 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació