1 de 10
selectivitat

Tot el que cal saber sobre la selectivitat del 2022, que comença avui

Prop d’un centenar d’estudiants pallaresos s'examinen des d'aquest dimarts i fins dijous en unes proves d'accés a la universitat marcades per la nova estratègia del Govern basada en prioritzar el català

Alumnes pallaresos realitzant la selectivitat a Tremp en una imatge d'arxiu | ACN
per Irene Montagut, Tremp | 14 de juny de 2022 a les 09:00 |
Segona setmana de juny i selectivitat, el tàndem de cada any. Un total de 40.557 estudiants s'han matriculat aquest 2022 a les proves d'accés a la universitat (PAU), que recuperen el format prepandèmia i es desenvoluparan en només tres dies, des d'aquest dimarts i fins dijous. Una característica que es va adoptar el 2020 i es manté enguany és la flexibilització i optativitat en la tria de les preguntes per part de l'alumne.

Al Pallars, una norantena d'alumnes dels instituts de Tremp, la Pobla de Segur i Sort realitzaran les proves al centre de secundària de la capital del Jussà per tercer any consecutiu. Tot plegat, després que durant el mes de febrer el Departament d'Universitats fes marxa enrere arran de que trascendís que la ciutat ja no acolliria les PAU. Una decisió que va causar malestar a les comarques pallareses atès el llarg desplaçament que els alumnes haurien de fer tant a Lleida com a la Seu d'Urgell per tal de realitzar la selectivitat.


Finalment, però, Tremp mantindrà les proves almenys durant aquest any, però no està confirmat si ho farà durant el pròxim curs. Recordem que 80 alumnes dels tres instituts del Pallars van realitzar les PAU a Tremp per primer cop l'any 2020 a causa de la pandèmia de la Covid-19. Una mesura que va generar satisfacció a nivell general, i que tant des de l'àmbit educatiu com polític es voldria mantenir de cara al curs vinent, especialment degut a l'alta dispersió a les comarques pallareses i a la manca de transport públic a la zona.Les proves d'enguany, a banda, estan marcades per la nova estratègia del Govern per prioritzar el catalàEls exàmens de la selectivitat no seran bilingües, tal com demanava l'Assemblea per una Escola Bilingüe, la mateixa que manté el pols perquè Educació executi el 25% de castellà a les aules. Així, només es facilitaran qüestionaris en castellà als alumnes que ho sol·licitin prèviament mitjançant un formulari anònim que hauran d'emplenar abans de començar la primera prova. 

- Quins dies es fa la selectivitat? Les proves d'accés a la universitat enguany recuperen el format prepandèmia i només ocuparan tres dies, després que el 2020 i el 2021 es fessin en quatre dies per evitar les aglomeracions d'estudiants i contagis per la Covid. Comencen dimarts 14 de juny a les nou del matí i acaben el dijous 16 de juny a les 16.30. 


Dimarts 14 de juny


9 h-10.30 h: Llengua Castellana i Literatura
12 h-13.30 h: Llengua Estrangera
15 h-16.30 h: Anàlisi Musical / Cultura Audiovisual / Electrotècnia / Física / Geografia

Dimecres 15 de juny


9 h-10.30 h: Llengua Catalana i Literatura
12 h-13.30 h: Ciències de la Terra i Medi Ambient / Fonaments de les Arts / Grec / Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials
15 h-16.30 h: Disseny / Economia de l’Empresa / Literatura Catalana / Química / Tecnologia Industrial

Dijous 16 de juny


9 h-10.30 h: Història
12 h-13.30 h: Dibuix Artístic / Llatí / Matemàtiques
15 h-16.30 h: Biologia / Dibuix Tècnic / Història de l’Art / Història de la Filosofia / Literatura Castellana


- Hi haurà segona convocatòria? Sí, com cada any hi haurà convocatòria extraordinària dels exàmens de selectivitat. Es desenvoluparà també en tres dies i serà a principis de setembre, del 6 al 8. 

- Quin és el funcionament de les PAU? Es divideixen en dues fases: la fase general -obligatòria i que consta d'un total de cinc exàmens- i la fase específica -voluntària i que serveix per pujar nota-. En la fase general, els alumnes s'examinen de quatre matèries comunes (Llengua Catalana i Literatura, Llengua Castellana i Literatura, Llengua Estrangera i Història) i una matèria a escollir entre les matèries comunes d'opció del batxillerat. Així, els estudiants poden escollir entre Fonaments de les Arts, Llatí, Matemàtiques i Matemàtiques Aplicades a les Ciències Socials. En la fase específica els estudiants es poden examinar de fins a tres assignatures, però només es comptabilitzen els dos millors resultats.

- Com es calcula la nota final? Els alumnes que obtinguin un 5 de mitjana entre la nota de batxillerat i la qualificació obtinguda en la fase general de les proves hauran superat les PAU i, per tant, tindran nota d'accés a la universitat. En aquest càlcul, la nota de batxillerat té un valor del 60% mentre que la fase general té un valor del 40%. La nota aconseguida a les dues matèries específiques permet arribar fins als 14 punts.

- Fins quan dura la nota? La validesa de la qualificació de la fase general de les PAU és indefinida. Pel que fa a les notes obtingudes en les matèries examinades com a fase específica, caduquen al cap de dos anys.

- On es faran els exàmens? Els alumnes estaran distribuïts arreu del territori en una seixantena de poblacions que acolliran un total de 207 tribunals, quasi tots ells en campus universitaris de la Universitat de Barcelona (UB), Universitat Autònoma (UAB), Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Universitat de Girona (UdG), Universitat de Lleida (UdL) i Universitat Rovira i Virgili (URV), així com en alguns centres de secundària on habitualment s'han fet PAU d'altres anys.

- Quan es podrà consultar la nota? El resultat de les proves es podrà consultar a partir del dimecres 29 de juny. Des d'aquest dia i fins a l'1 de juliol es podran fer sol·licituds de revisió, els resultats de les quals es publicaran a partir del 8 de juliol.

Altres notícies que et poden interessar

 

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació